Ambrozija, jedna od najalergičnijih biljaka današnjice

3388

Od ranoga proljeća i prve cvatnje nema mira među onima koji pate od bilo koje vrste »peludne« alergije. No, prava mora tek slijedi – za manje od mjesec dana, tokom kolovoza, »napast« će nas ambrozija.

Jedna od najalergičnijih biljaka današnjice sazrijet će i prosuti svoju pelud koja će nošena vjetrom nezaustavljivo kilometrima letjeti zrakom i iritirati nosnice. Stalno kihanje, šmrcanje, suzne oči koje stalno svrbe, tek su neki od blažih simptoma te bolesti današnjice.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.), jednogodišnja je biljka, koja naraste do metar i više, prepoznatljiva po izrezbarenim duguljastim listovima. Ima cvjetove koji se u obliku grozdastih cvatova nalaze na vrhovima stabla ili grane i žućkaste su boje. Cvjeta u kasno ljeto i jesen proizvodeći pelud, a može proizvesti oko stotinu milijuna zrnaca peludi svake godine. Zrnce peludi izgleda kao kugla sa šiljcima, a nošeno vjetrom može putovati i 300 kilometara! Svaka biljka proizvede oko 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a mogu izdržati čak i uvjete smrzavanja. I to je tajna njezine neuništivosti.

Ambrozija raste svuda, pokraj cesta, uz staze, željezničke pruge, uz obale potoka i rijeka, po zapuštenim dvorištima, posebno po zapuštenim poljima. Nakon Domovinskog rata posebno se razmnožila na miniranim i nedostupnim terenima pa je jedno vrijeme na miniranom području Baranje bila najveća koncentracija peludi ambrozije, a Osijek najugroženiji grad!

U Hrvatskoj poznata već 60 godina!

Biljka izvorno potječe iz Sjeverne Amerike. U Europu je prenijeta sa zagađenim pošiljkama pšenice, a u Hrvatskoj se prvi put spominje četrdesetih godina prošlog stoljeća (1941.). Najrasprostranjenija je na prostorima između rijeka Save i Drave, ponešto i u morskom zaleđu, u Istri, na Krku, u ušću rijeke Neretve. Najraširenija je u istočnoj Europi, no česta je i u drugim predjelima. Spominje se oko dvadeset vrsta ambrozije koje se mogu pronaći u Europi, a najznačajnija i najraširenija je kratka ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosija elatior). Pelud nošen vjetrom širi se nevjerojatnom brzinom, može putovati i do 300 km/sat, a brzina migracije biljke je između 6 i 20 kilometara godišnje, s istoka na zapad.

Znakovi alergije

Prepoznatljivi znakovi alergije su kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otekline kapaka i otežano disanje. Kad koncentracija prijeđe 1.000 zrnaca na 1 m3 zraka simptomi će postati jako izraženi, a uz alergijsku hunjavicu može se kao dodatni problem razviti i astma.

Liječenje se provodi uzimanjem odgovarajućih lijekova (antihistaminika kod ljudi koji nemaju teži oblik alergije). Najbolje je, ako je moguće, u vrijeme najveće koncentracije peludi izbjegavati izlazak iz kuće u jutarnjim satima kada je koncentracija najveća; držati zatvorene prozore stana ili automobila; izbjegavati pušenje, sprejeve protiv insekata i slične iritanse jer pojačavaju simptome alergije. No pravog lijeka zapravo nema. Jedini je lijek odlazak tijekom kolovoza na mjesta (na more!) gdje je nema.

Suzbijanje

Najefikasnije suzbijanje bilo bi čupanje biljke zajedno s korijenom! Ali kako je to nemoguće provesti, jedan od efi- kasnih načina je košnja prije početka cvjetanja, a moguće je velike površine tretirati određenim insekticidima. U europskim zemljama poduzimaju se ozbiljne mjere na suzbijanju ambrozije, u Kanadi postoji zakonska obveza iskorjenjivanja ambrozije u vrtovima. I u Hrvatskoj se započelo sa donošenjem sličnih mjera, donesene su i odluke o plaćanju novčanih kazni za sve javne i fizičke osobe za neizvršenje obveze uništavanja ambrozije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.