Gomolj krumpira kao hrana i lijek

210

Za pomfrit su prikladne sorte sa sadržajem suhe tvari 20 – 24%, za čips su prikladne sorte sa sadržajem suhe tvari 22 – 24%.

Gomolj krumpira u odnosu na svoju težinu u sirovom stanju u prosjeku sadrži: 75% vode, 18,2% škroba, 2% proteina, 1,5% šećera, 1% celuloze, 0,1% masti, 0,2% kiselina, 0,1% fenolnih spojeva, 1,1% mineralnih tvari, 0,6% pektinskih tvari i 1,65% organskih spojeva.

U biti, krumpir i mlijeko sadrže sve tvari neophodne za jedan kompletan obrok za ljudsku ishranu. Za zadovoljavanje prosječnih dnevnih čovjekovih potreba energije, trebalo bi pojesti 3,5 kg krumpira. U razvijenom svijetu opada potrošnja svježeg krumpira, a raste potrošnja prerađevina od krumpira.

Glavnina vitamina C, jednog od bitnih sastojaka krumpira, nalazi se plitko ispod kore gomolja, pa je prilikom skidanja pokožice za pripremu jela potrebno paziti da se ne zarezuje preduboko. Sa zdravstvenog gledišta, krumpir je nezaobilazna namirnica, posebno u dijetalnoj ishrani. Preporučuje se konzumiranje kod probavnih tegoba, proljeva, hemoroida, čira na dvanaestniku i žu- čnih kamenaca.

U pučkoj medicini, oblozi od sirovog krumpira koriste se za snižavanje povišene tjelesne temperature. Kada je u pitanju priprema pojedinih jela od krumpira, veoma je bitno poznavati sortiment krumpira, jer su odstupanja od sorte do sorte, po kulinarskim svojstvima, velika, pa im i namjena može biti različita. Zato je za potrošače bitno deklariranje merkantilnog krumpira po sortimentu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.