Sistemi napajanja u tovu pilića

3012

Osiguravanje čiste, hladne vode sa odgovarajućim protokom je od osnovnog značaja za dobru proizvodnju.

pilici

Bez adekvatnog dnevnog uzimanja vode, potrošnja hrane će opasti i rezultati tova pilića će biti lošiji. Oba sistema napajanja, otvoreni i zatvoreni se široko primjenjuju.

Zatvoreni sistem ( Nipple sistemi)

Postoje dva tipa nipple pojilica koji su u upotrebi, pojilice visokog protoka i pojilice niskog protoka. Nipple pojilice visokog protoka rade na preporučenoj stopi protoka od 80-90 mililitara u minuti. One osiguravaju kapljicu vode na kraju same nipple i imaju ispod tacnu koja će prikupiti svaku kap koja eventualno iscuri iz nipple. Nipple pojilice niskog tlaka rade sa stopom protoka od 50-60 ml/min. One obično nemaju tacnu ispod i tlak u njima je prilagođen tako da održava vodeni tok u skladu sa potrebama brojlera za vodu.

Nipple pojilice moraju biti postavljene tako da odgovaraju visini pilića i vodenom tlaku. Preporuka je da se pilići uvijek moraju neznatno izdignuti, a ne sagnuti kako bi dosegli nipplu. Dok piju noge im moraju biti cijelo vrijeme u potpunosti na podu. Preporuka je da se ne drži više od 10 pilića po nippli, kod sistema niskog protoka i ne više od 12 pilića po nippli, kod sistema visokog protoka. Pilići se sa bilo kojeg mjesta u objektu ne smiju kretati više od 3m kako bi pronašli vodu. Nipple bi trebale biti postavljene na maksimalnoj međuudaljenosti od 35 cm (u nizu).

Za optimalne rezultate u tovu preporučljivo je korištenje zatvorenih sistema napajanja. U slučaju kada jednodnevne piliće primamo na jednu trećinu objekta u tom djelu objekta nipple trebaju biti puno gušće postavljene.

Otvoreni sistem ( zvonaste i kupolaste pojilice)

Zvonaste i kupolaste pojilice trebaju biti okačene tako da visina ruba pojilice bude jednaka visini leđa pileta kada ono stoji normalno. Visinu treba prilagođavati u skladu sa rastom pilića kako bi se spriječila kontaminacija. Zvonaste pojilice trebaju osiguravati najmanje 0,6 cm po piletu pojidbenog prostora. Nivo vode treba biti 0,5 cm ispod ruba pojilice kada su pilići stari jedan dan, da bi se postepeno povećao na dubinu od 1,25 cm od ruba nakon sedam dana starosti, što je otprilike jednako dužini nokta na palcu. Otvoreni sistem ima prednost sa stanovišta troškova, dok su s druge strane veći problemi u kontroli kvalitete stelje i higijenu vode. Veoma je teško održavati čistoću vode sa otvorenim sistemima, jer će pilići kontaminirati čak i vodu u rezervoarima što opet zahtijeva svakodnevno čišćenje. Ovo ne samo da zahtijeva intenzivno angažiranje radne snage već dovodi i do nepotrebne potrošnje vode.

Stanje stelje je odličan način za ocjenjivanje efektivnosti sistema napajanje. Vlažna stelja ispod izvora vode ukazuje da su pojilice postavljene suviše nisko ili da je suviše visok tlak vode. Ukoliko je podloga ispod pojilice izrazito suha, to ukazuje da je tlak vode suviše nizak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.