Neobične vrste voća

429

Do prije nekoliko godina aronija, „nashi“ kruške, goji bobice i kumkvat su bile poprilično nepoznate vrste voćki u našim krajevima.

Karambola

Karambola (Averrhoa carambola), također poznata i kao Zvjezdano voće, je voće popularno u cijeloj jugoistočnoj Aziji, u južnom Pacifiku i dijelovima istočne Azije, a također se uzgaja i u Latinskoj Americi, na Karibima, te na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Cijeli plod je jestiv, uključujući i ‘voštanu kožu’. Meso je hrskavo, čvrsto i iznimno sočno. S obzirom da se sastoji od 4% šećera, jako je slatko. Ovo voće je bogato antioksidansima, kalijem i vitaminom C. Ukus karambole se uspoređuje s mješavinom jabuke, kruške i limuna.

Pepino

Pepino (Solanum muricatum), poznato i kao Pepino dulce ili Slatki pepino je vrsta zimzelenoga grma podrijetlom iz Južne Amerike koji se uzgaja zbog svojih slatkih jestivih plodova. Ukus ovoga slatkog voća seuspoređuje s mješavinom kruške i dinje. Korisno je za osobe koje pate od dijabetisa, bolesti srca, moždanog udara, i visokoga krvnog tlaka. Redovina konzumacija navodno općenito poboljšava izdržljivost.

Pitaja

Pitaya (pitaja) ili Zmajevo voće je vrsta kaktusa koji dolazi iz Meksika, srednje i južne Amerike, a također se uzgaja u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i Izraelu, Cipru, Kini, i sjevernoj Australiji. Meso pitaye, koje se jede sirovo, ima blago slatki okus i malo kalorija (opisano kao kivi ili lubenica). Sjeme se jede zajedno s mesom, a ono ima ‘orašasti’ okus. Od ovog voća se prave i sokovi i vino, dok se od njegova cvijeća prave čajevi.

Pomelo

Pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis) je voće podrijetlom iz južne i jugoistočne Azije. Ovo je najveće citrusno voće na svijetu, sa 15 do 25 cm promjerom i težinom od 1 do 2 kilograma po komadu. Ima okus poput slatkog, blagoga grejpa, te uopće nije gorak kao grejp. Kora se ponekad koristi za marmeladu, ili dodatak slatkišima, a u nekim krajevima se jede nakon što se umoči u čokoladu. Vjeruje se da je grejpfrut nastao kao hibrid pomela i naranče.

Guava

Guava (Psidium guajava) raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima, te srednjoj i južnoj Americi. Ovo voće ima sladak okus, bogato je vitaminom C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo. Guava (poznata i kao guava jabuka) se uglavnom jede sirova, izrezana na kriške i umočena u šećer. Pored prehrane, guava se koristi i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.