Indijska smokva

2290

U obalnom i priobalnom dijelu naše zemlje, posebno na jugu, ovu biljku mnogi poznaju kao ukrasnu i po raznim nazivima, opuncija, indijska smokva, žabica, ukrasni kaktus, gospina pogača i dr.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Njezine plodove vrlo se rijetko može naći u trgovinama, pojavljuju se sezonski, i to uglavnom u ljeto i jesen. U Italiji se mogu naći na tržnicama i prodaju se kao egzotično i ukusno voće, i postižu visoku cijenu.

Postoji više sorata opuncije, tako da se na Siciliji uzgajaju sorte žutog, crvenog i bijelog mesa. Kod nas u mnogim parkovima, a i kućnim vrtovima uzgajaju ovu voćnu egzotičnu vrstu, ali samo radi dekoracije, a plodove nitko ne koristi ili vrlo malo.

Plodovi opuncije su vrlo osvježavajućeg okusa i sadrže oko 13% šećera. U 100 grama ploda opuncije ima 53 kcal, vode 8%, proteina 0,80 g, masti 0,10 g, vitamina B 0,03 mg, vitamina C 17 mg, vitamina A 10 mg, kalcija 30 mg i željeza 0,40 mg.

Trebalo bi više pažnje posvetiti korištenju plodova ove kulture koja je vrlo zanimljiva. Bere se rukavicama, a za jelo se vanjska kora guli, kao i kod obične smokve. Dosta se koristi i u kućnoj i slastičarskoj radinosti za pravljenje sladoleda, marmelade i fritula, a također i za pravljenje alkohola i rakije. U medicini se koristi tako da se osušeno cvijeće stavlja u čaj koji služi za čišćenje, za bubrežne kamence i za funkciju jetre. Od 10 tona plodova dobije se 1000 kg alkohola i 37 kg ulja.

Pradomovina indijske smokve je Meksiko, koji je i danas veliki proizvođač ove kulture, gdje se uzgaja plantažno. U Europi plantažno se uzgaja u južnoj Italiji, a najviše na Siciliji, gdje ima na stotine ha ove kulture. Prinos po hektaru je u prosjeku oko 20 t, a uz optimalni uzgoj i navodnjavanje i do 30 t/ha. U trećoj godini jedna opuncija može dati 10 kg ploda, a u petoj godini 35 kg.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.