Rađena su mnogobrojna križanja (hibridizacije) raznih vrsta roda ”Citrus” s vrstom ”Poncirus trifoliata” u nadi da će se uspjeti svojstvo otpornosti na niske temperature koje nosi ”Poncirus trifoliata” prenijeti na novonastali hibrid a istodobno zadržati svojstva ishodišne vrste.
Tako su nastajali mnogi hibridi: ”Citradarin”, ”Citrange”, ”Citrangequat” itd. Međutim, novonastali hibridi nisu opravdali očekivanja, naime nije postignuta željena otpornost na niske temperature a izgubila su se i organoleptička svojstva koja su inače bila karakteristična za ishodišnu vrstu.
Neki od njih, zbog dominantnog utjecaja “Poncirusa” uopće nisu jestivi ali su poslužili kao vrlo kvalitetne podloge za cijepljenje (kalemljenje) mnogih vrsta iz roda “Citrus”. Međutim, gore navedena želja kako običnih ljudi tako i znanstvenika nije dopustila da se odustane. Ponovno se krenulo s križanjem (hibridizacijom). Ovaj put križani su hibridi takozvanoga prvog naraštaja s raznim vrstama roda “Citrus” i tako su dobiveni takozvani hibridi drugog naraštaja koji su napravili veliki pomak kako u otpornosti na niske temperature tako i u prenošenju organoleptičkih svojstava karakterističnih za ishodišne vrste a pritom je gorak okus “Poncirusa” sveden na minimum. Jedan od tih hibrida drugog naraštaja koji je opravdao očekivanja je “CURAFORA SEGENTRANGE”.
Curafora segentrange Radi se o hibridu drugog naraštaja (Citroncirus F2 x [(x Poncirus C. sinensis trifoliata) x C. rreticulata]. Curafora razvija srednje bujno stablo, lišće je tamno zelene boje i monofoliat. Izboji su dugački i vitki s bodljama. Plodovi su veličine Clementine i oblika naranče, uglavnom bez sjemenki. Kod određenog postotka plodova na dnu ploda može se primijetiti ‘’pupak’’ što je inače značajka naranči iz grupe ‘’Pupčarke’’ (Naveline orange).
Kora je tanka i lako se odvaja od pulpe, koja je umjereno sočna s okusom koji je zapravo mješavina okusa vrsta od kojih je nastala. Ubraja se u skupinu srednje kasnih sorti tako da su plodovi spremni za branje u drugoj polovici studenog. Odlično podnosi niske temperature. Mi smo je provjerili na -15°C, Međutim, postoje podaci da je sa vrlo malim oštećenjima preživjela -24°C, naravno riječ je o odrasloj biljci.