Biofungicidi

3160

Radi se o korisnim organizmima koji su u prirodi sastavni dio mikrosvijeta tla.

Naime, neobrađeno tlo je uravnotežena sredina upravo stoga što se svi organizmi koji ga nastanjuju konstantno međusobno nadmeću za stanište i hranjive tvari kompeticija) te su razvili različite mehanizme potiskivanja svojih konkurenata (antagonizam).

Čovjek je naučio raspoznavati korisne organizme čije kompeticijske i anatagonističke sposobnosti može upotrijebiti u suzbijanju gljiva koje uzrokuju bolesti biljaka. U nekim slučajevima korisni organizmi sintetiziraju tvari koje su otrovne za gljive (antibioza). Neke su vrste pravi paraziti gljiva te se hrane direktnim usisavanjem sadržaja stanica gljiva (mikoparazitizam). No, najčešće sve opisane mehanizme istovremeno koriste u borbi protiv štetnih gljiva te ih zato smatramo čimbenicima biološke borbe bio-čimbenicima ili biološkim agensima.

Na navedenim kompeticijskim i antagonističkim odnosima u prirodi utemeljeni su principi biološkog suzbijanja biljnih nametnika tj. biološka borba. Kako bi bio-čimbenike koristio za bio-borbu čovjek ih mora izolirati iz tla, uzgajati u kontroliranim uvjetima, formulirati u neki pripravak koji je pogodan za unošenje u tlo uz biljku ili za prskanje biljke.

Biofungicid Trichodex (proizvođač Makhteshim, Izrael) namijenjen suzbijanju sive plijesni (Botrytis cinerea) vinove loze i jagoda. Baza Trichodexa je gljiva Trichoderma harzianum izolat T-39.

U svijetu su na osnovu iste gljive, ali izolata T-22, najrašireniji i vrlo popularni u stakleničnoj proizvodnji preparati RootShield i PlantShield (proizvođač Bioworks, SAD). Na osnovu izolata T-35 napravljen je pripravak Binap (proizvođač Bio Inovation, Švicarska).

Biofungicid AQ 10 služi za suzbijanje pepelnica. To je pripravak na osnovu pravog mikoparazita 65 vrsta pepelnica, gljive Ampelomyces quisqualis koju uz malo bolje povećalo možete i sami otkriti na pepelnicom zaraženom listu. Gljiva Coniothyrium minitans suzbija uzročnika bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) povrća u staklenicima, a može se naći na mađarskom tržištu u biofungicidu Koni (proizvođač Bioved, Mađarska).

Biofungicid Polyversum (proizvođač Biopreparaty Ltd., Češka) na osnovu gljivi sličnog organizma Pythium oligandrum koji suzbija druge vrste iz roda Pythium ali i bijelu trulež (S. sclerotiorum), sivu plijesan (B. cinerea) te crnu pjegavost (Alternaria spp).

Većina bioloških pripravaka namijenjenih suzbijanju gljiva patogenih za biljke, čija je aktivna komponenta bakterijska kultura, temelji se na vrstama iz rodova Streptomyces i Bacillus.

U SAD je komercijalizirano mnogo pripravaka ovog tipa. Pripravak Actinovate (proizvođač Natural Industries, SAD) je namijenjen suzbijanju sive plijesni i pepelnica jagode, paprike i gerbera u proizvodnji na otvorenom, ali i u zaštićenim prostorima. Actinovate sadrži bakteriju Streptomyces lydicus (izolat WYEC108).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.