Suzbijanje tekuti (grinja) kod peradi

801

Slobodnoživuća ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica.

Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi. Posljedice napada su gubitak na težini kod odrasle peradi, kržljavost mlade peradi, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi.

Parazit je aktivan noću kad parazitira životinju i siše krv, a u toku dana zbog osjetljivosti na svijetlo, skriva se na različitim mjestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima u objektu, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika. Za suzbijanje ove grinje koristi se Duracid polvere (Chromorel P). Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe – peradarnika, gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta.

Nije potrebno izravno tretiranje zaražene peradi pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi, te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.