Škriplin ili škripavac

6751

U narodu je poznat po imenu škripanj, škripavac i ljuskasta rupičarka. Narod ga rado ubire i priprema na razne načine, dok je mlad.

skripavac

Klobuk je u početku ravan, zatim malo ulegnut, lepezastog oblika, ima jasno izdefiniran klobuk i stručak koji postupno prelaze jedan u drugi, i u obliku je srca ili ljevkast sa sivkasto-oker podlogom, obojen oker žutom bojom, s koncentrično raspoređenim, velikim tamnosmeđim krljuštima, ljuskama. Klobuk naraste od 10-60 cm širine, dosta je mesnat pa kasnije kožnat, te na kraju drvenast.

Cjevčice su bijele boje, žućkaste, zatim sive, dosta su kratke, uglate, krupne, lijepo razdvojene, izgledaju ka razapeta mreža, čvrsto prirasle za meso klobuka i spuštaju se niz stručak. Stručak je dosta kratak, naraste od 4-8 cm dužine 1-4 cm debljine, širi se otprilike od polovine na nagore, kad se već po njemu pojavljuju pore pružajući se dolje po donjoj površini klobuka. Stručak je cilindričan, ekscentričan i čvrsto prirastao za stanište, izrasta vodoravno iz stabla, u početku je perutinast, zatim gladak, a prema dolje crnkast i malo zadebljan.

Meso je bijele boje, elastično, kasnije kožasto te na kraju tvrdo drvenasto. Puder spora je bijele boje. Spore veličine 9-14×4-5,5 μm, cilindrične, glatke i bezbojne.

Okus je slatkast, miris na krastavce i kukuruzno brašno. Raste na raznom bjelogoričnom drveću i panjevima, na orahu, lipi, brijestu i bagremu i divljem kestenu. Možemo ga naći i samom gradu Zagrebu a divljem kestenu, dosta ga ima u Maksimirskoj šumi i parku, raste dosta visoko. Može rasti stepenasto i po nekoliko plodnih tijela. Nema nikakve bojazni o opasnosti o zamjeni s nejestivim gljivama.

Raste od svibnja pa sve do listopada. Škripanj je JESTIVA gljiva dobre kakvoće, a za upotrebu ga treba koristiti samo dok je mlad, dok meso ne postane kožnato, žilavo. Možemo ga pripremati na razne načine: na juhu, žaru, pohati, pržiti, na rižoto i praviti faširke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.