Rana gustoliska i šiljasti smrčak

2512

Rana gustoliska (Melanoleuca cognata) raste u skupini u travi ispod bjelogoričnoga drveća, pretežito u proljetnom dijelu godine, no nalazimo je i ljeti i u jesen.

Mesnat, spljošten smeđastožut klobuk promjera je 4–10 cm i glatke površine, ima nisku široku grbicu, u sredini je nešto tamniji. Listići trusišta su gusti, široki, okerastožute boje, različito su dugački, a zupcem su pričvršćeni uza stručak. Otrusina je bijela, stručak je visok 4–12 cm, a debeo 0,8–2 cm, žuto-smeđe je boje kao i klobuk, čvrst, pun, vlaknast i zasukan te pri dnu ponešto zadebljao.

Premda je jestiva, ta gljiva nije kvalitetna. Meso joj je nježno, žutosive boje i meko, ispod površine tamnije, užegla okusa, a miriše na brašno. Među gustoliskama pojavljuje se najranije.

Ranoj gustoliski, koja ima tamniji klobuk, stručak i listiće, slična je tankonoga gustoliska (Melanoleuca strictipes). No ona počinje rasti u lipnju, ima bijelo meso i gotovo je sva bijela.

Šiljasti smrčak (Mitrophora rimosipes) nalazimo u skupini tijekom travnja i svibnja (u višim područjima i lipnja) na vlažnoj humusnoj podlozi, u bjelogoričnim šumama parkovima. Raste pored tekućica, uz živice, posebice od kaline. Maleni klobuk je na površini smeđast, s maslinastom nijansom, a bijel je i šupalj na prerezu. Saćasto je izbrazdane površine, visok 2–3 cm. Ima oblik stožca ili lukovice te šiljasta vrha, pa otuda i narodni naziv gljivi. Donja trećina klobuka nije prirasla uza stručak.

Znakovito je da su male udubine klobuka ograničene tamnijim uzdužnim rebrima oštrih rubova, koja su povezana poprečnim rebrima. Trusište je na površini klobuka u malim udubinama između izdignutih rebara, a maslinastosmeđe je boje. Stručak je visok 6– 12 cm, debeo 2–2,5 cm, bjelkast, s plitkim uzdužnim brazdama, prekriven sitnim zrncima i šupalj. U donjem je dijelu zadebljao.

Šiljasti smrčak je uvjetno jestiva gljiva, jer je jestiv samo kuhan. Meso mu je bijelo, tanko, krhko, voskaste konzistencije, bez izrazita mirisa i okusa. Sličan tom smrčku je zvonasti smrčak (Mitrophora fusca) kojemu je slobodna donja polovica klobuka, za razliku od šiljastoga smrčka sa slobodnom donjom trećinom klobuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.