Brezov djed

1047

Rusi gljivu brezov djed, osim kao niskokaloričnu i ljekovitu gljivu, upotrebljavaju i za kozmetiku. Suše ih pa od te sirovine rade kašu za smirenje upala.

Rade i vodene otopine koje koriste za liječenje kožnih bolesti i rana. Uvarak koriste za poboljšanje kvalitete kose, a maskama toniziraju kožu.

Česta je vrsta sjeverne hemisfere. Zanimljivo je da osim po Europi, pridolazi na Himalajama. Raste u listopadnim šumama. Kao što naziv upućuje, brezov djed stvara mikorizne veze sa stablima breze i zato ovu gljivu često beru u Finskoj i Rusiji. Vrsta je introducirana u Australiju i na Novi Zeland. Pridolazi na blago kiselim tlima.

Klobuk može biti raznih boja od bijele, svjetlosive do tamnosmeđe, ovisno o mjestu rasta. U početku je polukuglast, a kasnije više nalik jastuku, promjera do 15 cm. Površina je gola ili su prisutne dlačice, a za kišnog vremena pomalo je sluzava. Donja je strana u početku bijele boje, a kasnije prljavosiva, cjevčice su dugačke od 1 do 2 cm. Meso je bijelo, u slučaju oštećenja se ne mijenja ili ponekad može poprimiti ružičasti ton. Kod starih primjeraka postaje pomalo spužvasto i biva vodenasto. Stručak je valjkast, dugačak i debeo, visine do 15 cm, a opsega do 3 cm, nešto širi u donjem dijelu, drvenast, tvrd i ispunjen.

Bijele je boje s tamnosmeđim ljuskama. Spore su uske i eliptične. Otisak spora je maslinastosmeđe boje. Gljiva je privlačna puževima. Meso ima ugodan, pomalo slatkast miris po gljivama i ukusno je. Ni okus ni miris nisu izraženi. Vrijeme branja je od lipnja do listopada, moguće je pronaći primjerke i ranije, u svibnju.

Kemijski sastav: sadrži vitamine A, B1, B2, B9, C, D, E i PP. Od minerala sadrži magnezij, kalij, željezo, kobalt, natrij, mangan, cink i fosfor. Sadrži i masti, monosaharide, disaharide, vlakna i korisne kiseline.

Jestiva je niskokalorična gljiva. Odlična je pržena, može se kuhati, marinirati ili sušiti. Ukusna je i na pizzi, u gulašu, raguu ili juhi. Prikladna je za vegetarijance. Zahvaljujući termičkoj obradi ili sušenju, uklanja se sastojak hitin koji ima loše djelovanje na probavu. Najbolji su primjerci s elastičnim mesom. Kuhano meso pocrni.

Brezov djed daje tonizirajući učinak i podiže razinu imuniteta organizma, a najveća vrijednost leži u sposobnosti nepovoljnog djelovanja na stanice raka. Učestala konzumacija povoljno djeluje na čišćenje krvnih žila i poboljšanje krvne slike, normalizira se rad živčanog sustava, bubrega i snižava razinu šećera te lošeg kolesterola u krvi.

Ne preporučuje se: osobama koje pokazuju znakove netolerancije, djeci do 12. godine života, osobama koje boluju od bolesti bubrega, jetre i želuca.

Slične gljive: slične su sve gljive iz roda Leuccinum, ali i one su jestive. Najlakše se od njih razlikuje po tome što ne mijenja boju u slučaju oštećenja i nakon što se prereže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.