Vrganji u kulinarstvu

50

Svi vrganji su jako cijenjeni u kulinarstvu i od svježih ili suhih vrganja mogu se spraviti razna jela.

U tradicionalnoj kuhinji svježi vrganji najčešće se pripravljaju s jajima dok se suhi vrganji najčešće koriste za juhe. Kako je meso vrganja izvanredna okusa, a istodobno čvrsto, debelo, kompaktno s finim, ugodnim i aromatičnim mirisima od njih se mogu praviti i razna predjela, umaci, variva ili složenci jer se odlično sljubljuju i s drugim namirnicama poput krumpira, riže, tjestenine, raznim vrstama sira ili povrćem.

Za predjela od vrganja se prave razni kanape sendviči, paštete ili namazi s raznim vrstama sira. U glavnim jelima vrganji se koriste s tjesteninama, rižom, varivima ili se kombiniraju s raznim vrstama mesa. Kad se suhi vrganji samelju i usitne, osim za juhe mogu se koristiti i za izradu tjestenina kao i za domaći kruh. Kako se jela od vrganja izvrsno sljubljuju i s raznim vinima ili pivom, opravdano ih zovu kraljevima šuma.

Vrganji s fetom u slanini

Potrebne namirnice: 10 klobuka srednje velikih vrganja, 100 g slanine, 100 g sira feta, 2 dl ulja, peršin, sol, papar.

Postupak pripreme:

Vrganjima odvojiti klobuk. Sitno naribati fetu i njome nadjenuti klobuke. Omotati tanko narezanom slaninom. Ulje u tavi treba dobro zagrijati. Vrganje prvo peći s one strane gdje su nadjeveni. Zatim okrenuti i smanjiti vatru. Peći na laganoj vatri do kraja pazeći da sir ne iscuri. Popapriti, posuti usitnjenim peršinom i poslužiti. Ovo jelo se jako dobro sljubljuje sa suhim bijelim vinima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.