Tov odraslih ovaca i ovnova

2715

U tov se stavljaju ovce i ovnovi koji su isključeni iz rasploda. Svake se godine za vrijeme striže ovaca, odabiru rasplodna grla te se starije i mlađe životinje (škartovi), koje nisu pokazale postavljene uzgojne ciljeve, isključuju iz daljnje reprodukcije i stavljaju u tov.

ovca

Učinkovitost tova odraslih životinja značajno ovisi o godišnjem dobu, jer je tijekom ljetne sezone hranidbe osnovna hrana paša, koja je i najjeftinije krmivo u hranidbi ovaca. Naime, tijekom ljeta sve životinje se drže na ispaši. Takav način tova organizira se i za isključene iz rasploda, odmah po odbiću janjadi, kao i rasplodni ovnovi, čija kvaliteta sperme nije zadovoljavajuća.

Dnevne potrebe ovaca za zelenom masom su od 7-8 kg/grlu. U ovisnosti o željenoj tjelesnoj masi, životinje se mogu još dohranjivati manjom količinom koncentriranih krmiva (kukuruz, ječam ili zob) uz vitaminsko mineralni dodatak. Tov traje u prosjeku 2-3 mjeseca, a tjelesna masa tovljenih grla poveća se za 20-30% u odnosu na početnu masu. Svakako, time se dobiva i bolji randman trupa, što utječe i na veću ekonomsku dobit uzgajivača. Međutim, to povećanje tjelesne mase značajno ovisi o kondiciji grla te bujnosti i kvaliteti paše.

U tovu ovaca na kultiviranim pašnjacima dnevni prirasti ovaca mogu biti i do 200 g. Tijekom zimske sezone hranidbe, grla se tove kabastim krmivima (sijeno, silaža, stočna repa), uz dodatak manjih količina koncentriranih krmiva (kukuruz, ječam) i vitaminsko mineralnoga premiksa. Tijekom zime, tove se uglavnom negravidne ovce, izlučene nakon sezone pripusta. Takav je tov pogodan zbog mogućnosti korištenja većih količina nusproizvoda prehrambenih industrija (repini rezanci, posije, glave i lišće šećerne repe, pivski trop i dr.), uz prethodno postupno privikavanje životinja na njih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.