Bolesti i štetnici u uzgoju šampinjona

564

Uvjeti u kojima se uzgajaju šampinjoni su takvi da nažalost postoje velike šanse za razvoj različitih bolesti. Bolest može ugroziti cijeli nasad pa je zbog toga potrebno reagirati pravovremeno.

Najčešće bolesti koje se javljaju kod uzgoja šampinjona su:

plijesan – uzgoj gljiva mogu ugroziti različite vrste plijesni, a uglavnom je riječ o zelenoj, paučinastoj i crvenoj plijesni. Kao mjere preventivne zaštite treba redovito čistiti uzgajalište i alat te uklanjati prve zaražene plodove.

siva trulež – uzrokuje ju gljivica Verticillium fungicola, a javlja se u najranijoj fazi rasta šampinjona. Manifestira se u obliku tamnocrvenih pjega, a budući da se prenosi zrakom, postoji opasnost za cijeli nasad.

vlažna trulež – najopasnija i najučestalija bolest koja može napasti šampinjone. Bolest uzrokuje gljivica Mycogene perniciosa koja dovodi do toga da plodovi poprime nepravilan oblik i postanu tamnocrveni. Osim neuglednog izgleda,problem predstavlja i to što poprime neugodan miris pa to dodatno privlači i štetnike, osobito mušice, koji dodatno nanose štetu. Osim bolesti, šampinjone mogu ugroziti i štetnici, a najčešće se javljaju:

šampinjonova mušica – riječ je o sitnom štetniku, velikom oko 2 mm, ali njegovo kretanje je unatoč tome lako uočiti. Još štetnije od samih mušica su njihove larve koje jedu micelij u kompostu. Poslije toga buše drške gljiva i probijaju se sve do klobuka. Tek nekoliko larvi je dovoljno da cijeli uzgoj dođe u opasnost i da se vrijednost plodova namijenjenih za tržište drastično otpadne.

grinje – dosta su opasne jer se brzo razmnožavaju i za kratko vrijeme mogu prekriti cijele nasade. Štetu nanose tako što se hrane mesom gljiva, nakon čega se na klobucima pojavljuju crvenkaste pjege.

Pojava većine bolesti i štetnika se može spriječiti adekvatnom higijenom uzgajališta i zaštitom otvora. Za dezinfekciju se mogu upotrebljavati insekticidi na bazi piretroida, a ako dođe do najezde štetnika, mogu se koristiti preparati na bazi diflubenzurona.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.