Ruže, nezamjenjive u svakom vrtu

2746

Najveći broj ruža cijeni se zbog mirisa. Većina starinskih vrtnih vrsta i neke moderne ruže imaju raznolike očaravajuće mirise s tragovima klinčića, mošusa, meda, limuna, raznih mirodija.

Što se tiče mirisa ruže, on tijekom dana može varirati, ovisno o vlazi zraka, starosti cvijeta te posebno miris ovisi o trenutnom raspoloženju vrtlara. Nekim će određeni kultivar biti mirisan, dok drugima neće. Da biste uživali u mirisu ruža, većini ih se morate približiti. U mirisu ruža najviše možete uživati ako ih posadite u blizini vrata ili prozora, gdje u ljetnim večerima njihov miris struji u kuću, uokolo patija, duž stazica ili na zaštićenu položaju u vrtu.

Moderne ruže zapravo obuhvaćaju sve boje spektra od bijelih pastelnih boja pa sve do jarko crvenih i žutih. Posebno su tražene ruže čiji je cvijet «modar». Tako, primjerice, kultivar Blue Parfum ima cvijet svijetloljubičaste boje. Starinske vrtne ruže imaju raspon nijansi od bijele preko blijede rumeno ružičaste, intenzivno ružičaste, zagasito crvene i ljubičaste do grimizne.

Mnoge ruže dobro izgledaju u skupinama ili u kombinaciji s ostalim biljkama. Kombinacije s više blještavih boja mogu djelovati neskladno. Da biste «smirili « nesklad između skupina s cvjetovima jačih tonova, posadite bijele ruže. Vrtna pozadina za ruže Jedna od najboljih pozadina za gredice ruža jest ravna zelena tratina. Nasad ruža može nadopuniti i puteljak od opeke osobito onaj mekih blijedih tonova.

Kod svih materijala izbjegavajte višebojne uzorke koji konkuriraju ružama. Iako šljunak bojom i oblikom izgleda privlačno, može biti odbojan iz razloga što se brzo pojavljuju korovi a kamenčići se postupno rasturaju i nestaju u zemlji. Gredice s ružama mogu se uokvirit s biljkama za obrube.

Čest način uzgaja ruža jest u formalnom ružičnjaku koji ističe njihovu raskoš u gredicama što su oblikovane tako da održavaju skladnu istančanost te biljke. Grmovi hibridnih čajevki i ruže stablašice služe kao trajnice za gredice. Gredice s ružama mogu se oblikovati u bilo kojoj veličini i obliku. Svi kultivari ruža ne dostižu vrhunac cvatnje u isto vrijeme. Ako se bojom želi postići snažan dojam i u istoj gredici miješati razne kultivare ruža, posadite 5-6 biljaka istog kultivara.

Ruže se mogu kombinirati s ostalim sadnicama. Tako npr. minijaturne ruže ljeti bojom i nezamjenjive u svakom vrtu Zbog vrlo lijepih cvjetova , još od rimskih vremena vrtlari i pjesnici štovali su ružu kao kraljicu cvatućih biljaka. Smatra se da ima preko stotinu divljih ruža, od kojih potječe preko 13000 kultiviranih ruža. visinom obogaćuju kamenjaru, jer biljke za kamenjaru cvatu pretežno u proljeće, a primjerice ruže pokrivačice tla svojim mirisnim cvjetovima mogu pokriti strminu.

Uzgojem ruža i zeljastih biljaka u gredicama ili obrubima ističe se ljepota ruža u cvatu, pa čak i onda kad ruža miruje. Habitus mnogih grmolikih ruža, rijetka i prozračna kineska ruža, izvrsno pristaje ležernoj raskoši neformalne sadnje. Mnoge biljke mogu pojačati nasad kojim dominiraju ruže. Visoki klasovi grimizne pustikare, bijelog ljiljana ili ostalih bijelih i ružičastih ljiljana uzvisuju se iznad nasada bujnih starinskih vrtnih ruža, tako se i habitusom i oblikom cvjetova stvara izražajan kontrast.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.