Crveni javor

9200

Iako su sve vrste izrazito dekorativne, nekako najveća potražnja vlada za crvenolisnim varijantama javora.

crveni javor

U tom pogledu najzanimljiviji je Acer palmatum atropurpureum čije lišće u jesen dobiva intenzivnu crvenu boju, pa se cijeli grm ili stablo doimaju poput velikog cvijeta. A iako ga odlikuje iznimno spor rast, nerijetko dosegne visinu i do 4 metra. U uzgoju podnosi laganu sjenu, s tim da su pod utjecajem sunca i njegove boje puno izražajnije. A kako bi njegovi brončanocrveni listovi tijekom jeseni uistinu postali sjajnocrveni, nužno mu je osigurati vlažno tlo dobre ocjeditosti. Pored toga, položaj na kojem se uzgaja dotična vrsta javora treba biti zaštićen od udara hladnih sjevernih vjetrova.

Naime, proljetni mrazevi i hladni proljetni vjetrovi mogu uzrokovati sušenje i otpadanje tek razvijenih listova. A u osobito hladnim godinama mogu nastradati i vršni izbojci. Ukoliko se to pak dogodi, biljku ostavite na miru da se sama oporavi a sve kako bi što prije i potjerala nove listove. Međutim, to ne znači kako je javor osjetljiva biljka na hladnoću iz razloga što Acer palmatum može izdržati niske temperature od čak minus 30 stupnjeva C. Ali, pošto su mlade biljke i najranjivije, njih svakako moramo uzgajati na zaklonjenom, malo sigurnijem mjestu.

Orezivanje javora

Javori spadaju u vrste koje nisu podložne pretjeranom orezivanju, što opet ovisi od njihove vrste i namjene uzgoja. Osim toga, spororastući grmovi kao što je Acer palmatum orezuju se minimalno. Pošto navedeni javor ispušta biljni sok ukoliko se orezuje u proljeće, tu operaciju je poželjnije izvesti tijekom ljetnog razdoblja. A ukoliko je već formirani i oblikovani grm ili stablo izgubilo željeni oblik pretjeranim rastom u visinu, slobodno ga prikratite na željenu formu i to odsijecanjem njegovih izbojaka na dvije trećine njihove dužine. Nadalje, mlade i cijepljenje biljke znaju katkad iz podloge potjerati divlje izdanke koje također uklanjamo njihovim rezanjem na mjestu njihova izrastanja.

Ipak kod uklanjanja debljih grana, vodite računa da nakon rezidbe na prerezanu površinu obvezno nanesete sredstvo za zaštitu rana (voćarski vosak). Bilo kako bilo, može se reći da se javori u odnosu na ostale ukrasne grmove i stabla vrlo rijetko ili gotovo nikako ne orezuju, čime je njihov uzgoj znatnije olakšan i pojednostavljen.

Na kraju da se zaključiti kako su crvenolisni javori doista lijepi, a mogu se odgojiti kao grmovi, orezana stabla ili u vidu bonsaia. Dakle, navedeni javor može biti i kućni ukras, uzgojen u malo većoj posudi. Pored toga, i njegove sjemenke su iznimno zanimljive djeci iz razloga što izgledaju poput malih avionskih propelerića. A upravo su sjemenke crvenog javora jedinstvene jer obično daju crveno potomstvo, čime je i njegova reprodukcija znatno jednostavnija.

Međutim, kako bi i sam uzgoj bio puno sigurniji, crveni javor treba razmnožavati isključivo zelenim reznicama početkom ljeta ili cijepljenjem koncem zime i početkom proljeća. Ili još jednostavnije-nabavite gotovu sadnicu.

1 komentar

  1. Lijep pozdrav!
    Koje boje japanskog javora imate? Molim cijenu, način narudžbe i otprilike visinu stabalca. Hvala!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.