Uzgoj ananasa kao ukrasne biljke

4887

Ananas je uistinu zanimljiva tropska vrsta koja se u našem podneblju uzgaja tek sporadično.

Drugim riječima, ananas se kod nas uzgaja isključivo kao ukrasna biljka. Međutim, u Meksiku i ostalim tropskim predjelima Južne Amerike postoje velike plantaže gdje se u komercijalne svrhe uzgaja ova egzotična voćna vrsta. Iste takve plantaže možemo susresti i u tropskim područjima Afrike i Azije.

Ali, ono što vas zanima jest visina biljke koja iznosi između 100 i 130 cm. Proizvodnja ananasa traje 18 mjeseci, s tim da biljka raste i razvija se prvih godinu dana, dok preostalih šest mjeseci protječe u znaku cvatnje i sazrijevanja ploda.

Kada se obrazuje plod ananasa, ispod njega se razvijaju sadnice koje se skidaju s matične biljke i presađuju na drugu proizvodnu parcelu. Pored ovog načina rasađivanja biljaka u pojedinim predjelima prakticira se sadnja ploda, što je iznimno težak način proizvodnje ananasa.

Naime, ovim načinom do novog ploda možemo doći tek nakon tri godine. Razmnožavanje sjemenom kod ananasa pak nije moguće. Spomenimo još kako se listovi ananasa u matičnim zemljama uzgoja ne bacaju već se koriste kao prijeko potrebna stočna hrana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.