Proizvodnja kaktusa iz sjemena

6782

Iako se čini kompliciranim, posao sjetve i proizvodnje kaktusa nije uopće težak, čak ni za apsolutne početnike.

Razumljivo je da se ipak trebamo pridržavati nekih osnovnih pravila i zahtijeva biljke. Tako je sjeme kaktusa nužno posijati u namjensku zemlju za kaktuse koju trebamo rasporediti u prethodno očišćenu posudu i to u sloju od 5 cm debljine. Kada se pripremljena zemlja malo navlaži, po njenoj se površini raspoređuje sjeme kaktusa koje se potom blago i utisne pod njenu površinu.

Ali, sjeme nipošto ne smije biti potpuno pokriveno zemljom, izuzev vrlo krupnih sjemenki kakve imaju opuncije i astrofitumi. Posuda se nakon toga treba zaštititi staklom ili plastičnom folijom i smjestiti na svijetlo mjesto, ali nipošto na izravnu sunčevu svjetlost. Tijekom nicanja potrebno je, pak, održavati temperaturu od 20 do 30 stupnjeva C. U pravilu, noću temperatura može biti nešto niža, a danju viša.

Zbog osiguravanja navedene temperature sjetva kaktusa se planira uglavnom za ljetne mjesece. Ovisno o vrsti kaktusa, sjeme niče za 4-10 dana a biljčice obično imaju oblik malih okruglih glavica različitih boja. Nakon 2-3 mjeseca preporuča se prvo, a nakon toga i južna područja, malo je ograničenja za odabir sukulenata za vrtove.

U razdoblju rasta potrebno je prihranjivati kaktuse i ostale sukulente da budu zdravi, da dobro rastu, te da potaknete cvatnju. Danas na tržištu ima nekoliko vrsta hranjiva ali preporučamo ono namjensko za kaktuse i sukulente. Gnojivo se koristi svaka 2-3 tjedna u vrijeme aktivnog rasta biljke. Nikada ga nemojte koristiti u razdoblju mirovanja ili ako je tlo suho, jer bi to moglo oštetiti stabljike i listove.

Pažljivim odabirom i vještim raspoređivanjem u vrtovima i u relativno svježijim podnebljima mogu se uzgojiti atraktivne zbirke kaktusa i ostalih sukulenata. Ipak, malo je sukulentnih vrsta koje podnose višak vlage; čak i otporne vrste zahtijevaju dobru propusnost tla – takve vrste dobro uspijevaju u povišenim gredicama iz kojih višak vode slobodno otječe. Među najotpornijim su Opuntia humifusa, Sedum i čuvarkuća (Sempervivum), te neke vrste rodova Crassula i Umbilicus. Uz dobru propusnost i puno sunca ljeti, brojne pustinjske biljke, osobito neke vrste rodova Echinocereusa.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.