Češnjakove muhe

269

Češnjakova muha vrlo je čest štetnik češnjaka u Hrvatskoj, a može napasti i crveni luk, iako u manjoj mjeri. U nekadašnjoj SFRJ zabilježene su u istočnom dijelovima štete i do 90 %, a tijekom 1984. i kasnije veće štete u okolici Zagreba.

Vrstu ubrajamo u porodicu Heleomyzidae. Odrasle muhe su smeđe boje te nešto veće (8 do 10 mm) od lukove muhe i minera poriluka. Prezimljuju na skrovitim mjestima i pojavljuju se kad temperatura prijeđe 4 °C, a lete pri temperaturi od 10 °C. Parenje (kopulacija) odvija se rano, tijekom ili krajem zime, a ženke odlažu jaja na biljke u blizini tla ili na samo tlo pokraj biljaka češnjaka. Jaja se lako uočavaju jer su biserno bijele boje, veličine oko 1 mm. Ličinka je prvo prozirna, kasnije postane bijele pa žućkaste boje i naraste do 11 mm. Ona se ubušuje u središnji list i izgriza tkivo prema lukovici.

Napadnute biljke se suše, središnji list požuti, kovrča se, stabljika postane mekana i prazna kao i lukovica, a na mjestu oštećenja često se javljaju i uzročnici bolesti. Biljke su oslabljene i većinom trajno propadaju. U jednoj biljci najčešće je samo jedna ličinka, a njen razvoj traje oko 35 dana. Kukulji se uglavnom u tlu, ponekad u lukovici.

Krajem proljeća iz kukuljice izlazi odrasli stadij koji se hrani nektarom i kasnije prezimi. Većina autora smatra da češnjakova muha ima samo jednu generaciju godišnje. Suzbijanje češnjakove muhe do sada se provodilo slično kao i za lukovu muhu, uz ranije obavljanje tretiranja. Vrlo je važna pravovremena prognoza napada. Pojava odraslih može se pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča ili mamaca (ekstrakt češnjaka, šećer i ocat) sredinom veljače, a suzbijanje se signalizira odmah po pojavi.

U suzbijanju lukove muhe mogu se primijeniti kuhinjski pripravci poput:
– pepela (posipanje usjeva luka pepelom svakih 3 do 4 tjedna),
– pripravak pepela, duhana i paprike (200 g pepela, čajna žlica duhana, čajna žlica mljevenog praha paprike – smjesa za posipanje 1 m2),
– korijen maslačka (200 g preliti vrelom vodom te nakon hlađenja nadopuniti vodom do 10 l i zalijevati biljke luka),
– otopina šećera (200 g šećera otopiti u 10 l odstajale vode i zalijevati luk nekoliko puta svakih 7 do 10 dana),
– sol (200 g soli otopiti u 10 l vode i zalijevati biljke luka najviše 2 do 3 puta u sezoni).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.