Lantana ili dubrovnik

2200

Rod Lantana pripada porodici Verbenaceae. Ime roda je staro ime neodređenog značenja.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Dvije najvažnije vrste ovog roda su: L. camara i L montevidensis (sin.L.sellowiana). Potonja ima puzajuću stabljiku, s malim ljubičastim cvjetovima koji imaju žuto središte i skupljeni su u gustim cvatovima. Dok L.camara raste uspravno, cvatovi mogu biti bijeli, ružičasti i žuti. Posebno su lijepe one sorte koje imaju cvati čiji su središnji cvjetovi žuti koji prema krajevima prelaze u narančaste pa sve do zagasitocrvene nijanse. Ovaj privlačni grm svojim toplim bojama razvedrava svaki prostor.

Uspješno raste u svakom vrtnom, dobro dreniranom i hranjivom bogatom tlu. Odgovara mu svjetlo mjesto na suncu ili u polusjeni. Uživa u dugim, vrelim ljetnim danima. Na otvorenom se može uzgajati samo na mjestima gdje nema mrazeva. Biljke koje rastu u loncima prije prvih mrazeva unijeti u zatvoreno, gdje će prezimiti na temperaturi od 6 do 10°C, uz povremeno zalijevanje.

Ljeti je dubrovnik potrebno obilno zalijevati, održavajući ravnomjernu vlažnost tla. Ako se biljka presuši, lišće se smežura i objesi, ubrzo nakon zalijevanja potpuno se oporavi, što govori o otpornosti ove biljke. U periodu cvatnje potrebna je redovita prihrana mineralnim gnojivom.

Razgranatiji i gušći rast se postiže otkidanjem rastućih vrhova. Da bi se produljila i pospješila cvatnja, ocvale cvjetove redovito uklanjati. Prije kretanja vegetacije oštro podrezati i presaditi biljku u veći lonac. Dubrovnik se razmnožava reznicama u proljeće ili ljeto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.