Kroton, rijetka sobna biljka

2984

Iako je kroton jedna od najraširenijih sobnih biljaka relativno rijetko se uzgaja. Uzgojeno je mnogo varijeteta i svi imaju izrazito žute rebraste šare koje su međusobno spojene jarkim bojama.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Ključ uspjeha uzgoja krotona je u održavanju podjednake temperature u svako doba godine. Kroton je jedna od rijetkih sobnih biljaka kojoj je potreban svijetli položaj.

Na odraslim biljkama ljeti se razvije nježan, neupadljiv klas sitnih cvjetića. U dobrim uvjetima biljka će rasti godinama, dok je početnici smatraju kratkotrajnom lončanicom.

Najvažnije je osigurati biljci dovoljno svjetla, što ima više svjetla to je ljepša boja listova. Može stajati na suncu, ali ne cijeli dan. kada stoji na suncu ne smije se orošavati kako se ne bi pojavile opekline. Temperatura se ne smije mijenjati, jer tada dolazi do propadanja biljke. Ljeti se zalijeva umjereno, jednom ili dva puta tjedno, zimi jednom tjedno.

Ne smijemo dozvoliti da se zemlja u loncu potpuno isuši, ali niti da biljka stoji u vodi. Presađuje se u travnju i svibnju kada je korijenje zbijeno, a novi listovi mali. Možemo ga razmnožavati reznicama s vrhova stabljike u proljeće. Reznice se ukorjenjuju pri temperaturi od 24° C i velikoj zračnoj vlazi. Ljeti se svakih 145 dana prihranjuje tekućim gnojivom za lisnate biljke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.