Plamenjača krastavca

146

Krastavčeva plamenjača (Pseudoperonospora cubensis) je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima.

Bolest se najčešće javlja prije formiranja prvih plodova. Prvi simptomi uočavaju se na listu u obliku pjega koje su okrugle, svijetlozelene boje. Pjege se postupno povećavaju i zauzimaju prostor između žila lista. Nastavkom bolesti, broj pjega se povećava, a stare pjege poprimaju žutosmeđu boju. Zaraženi dio lista se suši. Osušeni dijelovi lista lako se lome, te se takvi listovi suše. Biljka na vrhu vriježe stvara novi list koji također zahvaća zaraza.

Prije svega, sjetvu (sadnju) krastavaca obaviti na onim parcelama na kojima prethodne godine nisu rasle dinje, lubenice, krastavci, tikvice i ostale vrste iz porodice Cucurbitacea. Saditi otpornije hibride, a krastavce uzgajati uz konopac ili na mreži. Ako se pridržavamo ovih mjera, zaraza će biti manja, ali svakako tijekom vegetacije potrebno je koristiti i kemijske mjere zaštite. Sa zaštitom treba početi kad biljke razviju 3-5 listova.

Danas na tržištu postoji veći broj fungicida koji uspješno suzbijaju ovu bolest. Od fungicida s površinskim djelovanjem mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra i mankozeba (Nordox 75 WG, Star 80 WP ).

Bolju zaštitu pružaju sistemični fungicidi, a od pripravaka mogu se koristiti sljedeći: Ridomil Gold MZ 68 WG, Revus SC, Pergado MZ, Quadris, Ranman top. Prskanje sistemičnim fungicidima ponavljati nakon 8-10 dana uz poštivanje karence.

Kod zaštite krastavca protiv ove bolesti potrebno je prskati naličje lista, jer infekcija dolazi kroz pući na donjoj strani lista.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.