Proljetna sadnja ruža

5432

Ruže se u našim područjima obično sade koncem zime odnosno početkom proljeća. Pri tomu moramo znati kako kasna jesenska sadnja nije poželjna iz razloga što korijen sadnice, zbog neodgovarajućih temperaturnih uvjeta i prekomjernih oborina, nema mogućnosti za adekvatno i pravodobno ukorjenjivanje te njegove žile obično nastradaju od truleži.

Pored toga, u nešto hladnijim područjima nadzemni dio posađenih sadnica ruža u velikom broju slučajeva strada od niskih temperatura. Isto tako, kasnija sadnja tijekom proljeća (travanj) nije poželjna jer nabavljene sadnice uglavnom bivaju već krenule s rastom, što je više nego nepoželjno. Naime, sadnice ruža moraju se posaditi dok su još u stanju mirovanja i svakako rano u proljeće, a sve kako bi se dovoljno brzo ukorijenile i na taj način nesmetano prebrodile lipanjske vrućine koje ih u praksi obično i „prorijede“. Istini za volju, jesenska sadnja je poželjna ali samo ukoliko se obavi u razdoblju od rujna pa do polovice studenog.

Sadnja ruža obavlja se u pripremljene jamice čija širina i dužina treba iznositi 50 cm a dubina 40 cm. U sadnu jamu stavimo 1-2 kg zrelog stajskog gnoja ili 200 grama peletiranog organskog gnojiva te isti prekrijemo slojem kvalitetne zemlje. U nedostatku kvalitetne vrtne zemlje sadnu jamu poželjno je ispuniti zemljom za cvijeće.

Sadnicu posadimo tako da cijepljeno mjesto (zadebljanje na deblu odmah iznad korijena) bude 3-5 cm ispod površine tla. Naime, pošto je na korijenovom vratu podloge nacijepljeno okce ili grančica od plemke, spomenuti dio je iznimno osjetljiv na niske temperature. Drugim riječima, dok voćni sadni materijal sadimo na način da cijepljeno mjesto bude iznad razine tla 3-5 cm a ukrasno grmlje i drveće na istu dubinu na kojoj je raslo u rasadniku to kod ruža nije slučaj. Kada smo pravilno posadili sadnicu, zemlju oko ruža nužno je pažljivo i lagano pritisnuti uz korijen.

Netom posađenu sadnicu nipošto ne smijemo propustiti obilno zaliti. Pošto se pri tomu zemlja malo povuče moramo ponovno cijepljeno mjesto malo zagrnuti rahlom, sipkom zemljom. Međutim, čim prođe opasnost od niskih temperatura i kada dođe do buđenja okaca, ruže treba oprezno odgrnuti jer su potjerali izboji u ovoj fazi vrlo krti. Posađenu sadnicu nužno je redovito zalijevati. Ukoliko sadimo nekoliko biljaka, onda trebamo znati kako razmak sadnje ruža čajevki treba iznositi 50-60 cm, puzavica 3-4 metra, ruža stablašica 1 metar dok se mini ruže sade na razmak od 25-30 cm. Ostale grmolike ruže možemo posaditi na razmak od 1,5 do 2,5 metra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.