Amarilis, predivna sobna biljka

5784

Cvjetovi amarilisa jednostavno dominiraju tijekom zime, u vrijeme kada nas napuste šarene latice različitih sobnih biljaka na vlast dolaze raskošni, krupni cvjetovi purpurne, narančaste, crvene i bijele boje te oni dvobojni čine ovu biljku iznimno privlačnom.

amarilis

Ova lukovičasta sobna biljka, pravog naziva prugasti sunovrat, vitezova zvijezda ili zvanika, pripadnica je obitelji sunovrata, srodnih narcisa i visibaba.

 Sadnja

Lukovice amarilisa se sade u razdoblju od studenog pa do siječnja tako da se lukovica do pola stavi u zemlju bogatu humusom i dobro propusnu te se lagano zalije nakon sadnje i drži na tamnijem mjestu uz temperaturu između 20C i 25C. Lukovicu treba zasaditi tako da njezina gornja trećina izviri iz komposta. Posadite li se preduboko doći će do njezina brzog propadanja.  Iznimno je važno da u toj fazi biljku ni u kojem slučaju ne smijemo obilno zalijevati a sve kako ne bi došlo do pojave truljenja lukovica. Mnogi ljubitelji amarilisa, nerijetko iz neznanja, upravo kod zalijevanja koriste velike količine vode kojom čak prskaju i samu lukovicu.

Cvatnja

Kada izbije cvjetna stapka, biljku polako premjestite na svijetlo mjesto i počnite s prihranjivanjem. Cvatnja počinje 4 do  6 tjedana nakon sadnje.  Kada biljka procvjeta, lonac premještamo na svijetlo mjesto, i to postupno, kako bi biljci dali vremena da se što bolje prilagodi. Na svakoj od cvjetnih stabljika, kojih ponekad može biti i nekoliko razvit će se, obično u paru, od dva do šest veličanstvenih zvonastih cvjetova. Tijekom cvatnje potrebno je biljku obilnije zalijevati, a svaka dva do tri tjedna i prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetajuće biljke.

 

Nakon što biljka ocvate potrebno ju je smjestiti na sunčano i prozračno mjesto jer će listovi, koji još uvijek rastu, opskrbiti lukovicu prijeko potrebnim hranjivima. Pravilno i odgovarajuće njegovane lukovice svake se godine povećavaju za 1-2 cm. Tada treba nastaviti sa zalijevanjem i prihranjivanjem biljke, a stabljiku s ocvalim cvjetovimaodrezati na cca 20-tak cm visine.

U proljeće, sredinom svibnja amarilis se može staviti u vrt ili na terasu. U kolovozu valja smanjiti zalijevanje i prihranu, a od listopada do početka prosinca treba potpuno prestati zalijevati, jer se time postiže prijeko važno mirovanje lukovice.

Potkraj prosinca biljku treba presaditi u nešto veću posudu sa svježom i hranjivima bogatom zemljom. Na ovaj način pravilno prihranjivana i uredno zalijevana biljka dati će  cvjetove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.