Kada saditi ruže?

1585

Sadnice uglavnom sadimo od listopada do ožujka, ovisno o vremenskim prilikama.

Pri odabiru sadnica trebamo biti oprezni – nikako ne bismo trebali kupovati biljke koje dugo stoje u trgovačkim centrima na visokim temperaturama. Ponekad mogu biti isušene ili čak pustiti izdužene, blijede izboje koji će na otvorenom stradati. Najjeftinije su sadnice golog korijena koje su svježe iskopane i njih sadimo odmah nakon kupovine.

Zapakirane sadnice uglavnom imaju goli korijen, no on je zaštićen vlažnim tresetom i omotan plastičnom folijom, te su zapakirane za prodaju (naveden je naziv sorte, fotografija i upute za sadnju). Sadnice u posudama (kontejnerske sadnice) su najskuplje, ali gotovo posve pouzdane, jer kad ih izvadimo iz posude, korijen je razvijen i pri sadnji ga nećemo uznemiravati. Ovakve sadnice možemo saditi čak i ljeti.

Ruže vole otvorene i zračne položaje s mnogo sunca i svjetla, pa će biljke biti manje podložne bolestima. Iz istoga razloga biljke ne smijemo pregusto saditi, pa se moramo pridržavati razmaka sadnje preporučenih za pojedinu sortu. Pri odabiru mjesta dobro je da ondje već godinama nisu rasle ruže, pa ćemo tako na samom početku umanjiti mogućnost od razvoja bolesti i štetnika. Iako su otporne na hladnoću, živimo li u hladnijim krajevima, ruže se preporučuje saditi na zaklonjenim položajima koji nisu izloženi hladnim vjetrovima (primjerice u zaklonu ili uza zid, kuću ili živicu).

Podsjetimo, najbolje tlo za sadnju ruža je umjereno ilovasto i blago kiselo, humusno s većinom temeljnih hraniva. Suviše teškim tlima s mnogo gline možemo dodati treseta i pijeska. Ruže ne podnose natopljenost vodom, pa na problematičnim mjestima trebamo načiniti drenažu (primjerice tako da iskopamo veću rupu i na dno stavimo grubi pijesak ili šljunak).

Pri sadnji iskopamo rupe koje su dublje i šire od korjenove bale. Na dno stavimo nekoliko šaka posve razgrađenoga stajskoga gnoja ili komposta te ga pomiješamo s tlom. Smjestimo sadnicu, zatrpamo je s ostatkom zemlje i čvrsto nagazimo tlo oko biljke. Posađene biljke trebamo češće zalijevati – za vruća i suha vremena i svakodnevno, osobito u proljeće kako se korjenov sustav ne bi isušivao. U zadržavanju vlage pomoći će i malčiranje. Za zalijevanje najbolja je odstajala voda, ili još bolje kišnica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.