Štetnici na ukrasnim živicama

1321

Odrasli oblik tripsa maleni je kukac (0,9 do 2 mm), mekana i izduženog tijela s dva para resastih krila. Boja tijela varira, ovisno o vrsti, od svijetle žuto-smeđe do crne.

Izvor: Wikipedia

Na ukrasnom bilju i povrću najzastupljenije vrste tripsa su: Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci, Thrips fuscipennis, Heliothrips haemorrhoidalis i dr.

Posljednjih godina bilježi se sve veća štetnost tripsa, ne samo u proizvodnji povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima, već i na brojnim biljnim vrstama u proizvodnji na otvorenom.

Razlog tome su povoljne klimatske prilike koje pogoduju porastu populacije ovih štetnika. Tripsi su izraziti polifagi kojima za razvoj pogoduju visoke temperature zraka. U povoljnim klimatskim uvjetima godišnje mogu imati do 15 generacija.

Štete na živici izazivaju ličinke i odrasli oblici sisanjem biljnih sokova na listovima, što se vidi kao brojne sitne bjeličasto-srebrnaste točkice koje se spajaju i dok zahvate cijelu površinu lista on otpada, tako da su dijelovi pojedinih živica gotovo bez lišća.

Za suzbijanje tripsa na ukrasnom bilju dopuštenje imaju pripravci na bazi abamectina: Vertimec 018 EC i Kraft.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.