Oleandar je osjetljiv na niske temperature

689

Vrijeme godišnjih odmora je iza nas. Duge noćne šetnje po rivi i uživanje u tipičnom dalmatinskom zraku svima ostaju u dubokom sjećanju. Ali jeste li se ikada zapitali po čemu je taj zrak toliko specifičan?

Razumljivo, ugođaj i blizina mora nešto je neopisivo i nadasve utjecajno na okolinu. Međutim, u tomu svemu značajnu ulogu igra i oleandar. Gotovo u svakoj dalmatinskoj okućnici dominantno mjesto zauzima ovaj prekrasni zimzeleni grm. Razlog leži u njegovoj obilnoj i dugoj cvatnji koja se proteže kroz cijelo ljeto, sve do jeseni. Ipak, po mnogima najveća vrijednost ovoga grma leži u njegovom karakterističnom, opojnom mirisu. Među ljubiteljima grmova miris oleandera spada u najljepše cvjetne mirise. Kako oni vole reći − miris toliko lagan, ali opet dovoljno snažan. I doista je tako.

Oleandar je jednostavan i nezahtjevan da dobro uspijeva i na siromašnim tlima, kao i bez odgovarajuće njege. Ipak, da bi njegovom sadnjom izbjegli dodatne stresova potrebno je poštivati i određena pravila. Stoga bih svim vikend-vrtlarima preporučio da sadnju oleandera prakticiraju koncem ljeta kako bi se mlada biljka barem zalijevala dok su vlasnici još na godišnjim odmorima. Kasnije, dolaze i nešto niže temperature kao i češće padavine te ne bi trebalo biti nikakvih problema s ukorijenjavanjem i primanjem biljke.

Ali to ne znači da ovu predivnu grmoliku biljku treba potpuno zapostaviti. Zato bih i napomenuo da oleandar zahtijeva dosta vlage od proljeća do jeseni, kao i redovito orezivanje i prihranjivanje.

Cvjetovi oleandra mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje. Ali ukoliko u vrtnim rasadnicima ne možete pronaći željenu boju, možete se poslužiti činjenicom da se oleandar razmnožava u ljetnom razdoblju i to reznicama. Dakle, ljeti dok još cvjeta pronađite grm željene boje cvjetova i otkinite vršne ili postrne izboje (duljine 20-ak cm) koji su malo odrvenjeli pri bazi. Odstranite listove na donjem dijelu izboja i stavite ih u staklenku s vodom. Za mjesec dana biljka će razviti veliki broj korjenčića, što je ujedno i znak da je možete posaditi u tlo. I vjerujte, primitak će vjerovatno biti iznad 90 posto!

Ukoliko pak polazite s mora, a željeli biste uživati u čarima ovoga grma i u kontinentalnim uvjetima, postupite jednako. Ali nakon puštanja korjenčića, biljku posadite u posudu prethodno ispunjenu s Flortis supstratom. Prije toga, poželjno je na dnu posude napraviti i drenažni sloj od krupnoga šljunka ili krhotina glinenih lonaca. Kada dođe proljeće, oleandar možete iznositi na balkon s tim da se odmah po zahlađenju unosi u negrijane prostorije. Međutim, kako bi biljke u posudama cvale istim intezitetom kao i oleandri na okućnicama, nužno ih je redovito prihranjivati namjenskim gnojivima za cvjetajuće biljke. Na taj način u svoj dom možete prenijeti barem djelić morskog ugođaja.

I još nešto, svi dijelovi oleandra sadržavaju otrovne tvari na što je nužno upozoriti djecu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.