Petrovača, najranija sorta smokve

6603

Početak dozrijevanja proljetnog roda petrovače bilježi se vrlo rano, prije 20. lipnja, a punu zriobu kasno (od 16. do 30. lipnja). Tako da je trajanje berbe srednje dugo (21-40 dana).

smokva

Plodovi ljetnog roda počinju dozrijevati kasno (15. – 31. kolovoza) i puna zrioba je početkom rujna. Berba traje relativno dugo. Habitus rasta stabla je raširen, bujnost jaka, izraženo razgranjavanje. List petodijelan srcolike osnove (izbočine peteljke), lopatastih režnjeva. Peteljka lista je kratka (manje od 50 mm).

U prvom rodu oblik ploda je okrugao. Položaj najveće širine je bliže ustima i prema tome je oblik ploda kruškolik, oblik vrha je širok. Plod je težak 62 g (srednja težina ploda). Vrat je srednje dug (5-15), širina usta krupna (4-5), kapljica na ustima prisutna pri zriobi. Plod je asimetričan. Ljuspe oko usta su srednje veličine, poluodvojene, drukčije boje od kože. Peteljka ploda je kratka i debela, duga 6 mm. Deformacije ploda su rijetke. Plod se teško odvaja od grane (peteljka ostaje na grani). Lagano guljenje kože, nema rebara. Na koži se pojavljuju rijetke uzdužne pukotine. Plodovi su srednje otporni na pucanje usta; debljina mesa je 12 mm; koža je mekana; pepeljak je odsutan; osnovna boja kože je svijetlozelena dok je u nepravilnim dijelovima dopunska žuta boja; bijele lenticele srednje veličine su srednje pojave na koži; pojava svijetlog obojenja u mesu. Pulpa je ružičasta, slabe arome, nježne teksture, sok je vrlo sočan. Šupljina u plodu je vrlo mala, mala količina srednje krupnih oraščića.

U drugom rodu oblik ploda je obao. Položaj najveće širine je u sredini pa je oblik poda ovoidan; oblik vrha je širok. Plod je težak 38 g (mala težina ploda). Vrat je odsutan, širina usta srednja (1-3 mm), kapljica na ustima prisutna. Ljuspe oko usta su srednje veličine, prianjaju, drukčije boje od kože. Peteljka ploda je kratka i debela, duga 5 mm. Deformacije ploda su rijetke. Plod se teško odvaja od grane. Lagano je guljenje kože, nema rebara. Na koži se pojavljuju rijetke uzdužne pukotine. Plodovi su srednje otporni na pucanje usta; debljina mesa je 6 mm; koža je srednje čvrsta; pepeljak je odsutan; osnovna boja kože je zelena dok je u nepravilnim dijelovima dopunska žuta boja; lenticele su male rijetke i bijele; nema formirane boje u mesu. Pulpa je ružičasta, slabe arome, sok je malo sočan. Šupljina u plodu je vrlo mala, visoka količina oraščića koji su sitni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.