Cvijeće po zimi

1788

Vrtni zumbul, kalanhoa i afrička ljubica samo su neke od biljki lončanica koje cvatu zimi.

Vrtni zumbul cvjeta od travnja do svibnja, no, ako je lukovica pripremljena, cvjeta tijekom jeseni i zime. Takve lukovice nazivamo “prepariranima” i najčešće dolaze iz Nizozemske. Ako imate lukovice zumbula, možete ih i sami preparirati. Ujesen ih posadite u lonac tako da je vrh iznad zemlje. Lonac s lukovicama smjestite na tamno i hladno mjesto dok se ne pojave izboji. Kad izboji narastu 7 cm visoko, lonac premjestite na svijetlo i toplo mjesto, gdje će se ubrzo pojaviti cvjetovi. Ovakvom metodom lukovica se jako iscrpljuje i može se ponovno preparirati tek nakon 2 – 3 godine provedene u vrtu. Pri kupnji zumbula odaberite biljku kod koje je otvoreno manje od polovice cvjetova, jer će dulje cvjetati. Zumbule držite na 18° C, piše Gospodarski list.

Kalanhoa potječe iz Afrike i spada u sukulente. Cvjeta od siječnja do lipnja sitnim mirisnim cvjetićima, crvene ili narančaste boje. Zimi se drži na svijetlom mjestu pri umjerenoj temperaturi. Zalijeva se vrlo malo, a prihranjuje svakih 14 dana. Nakon cvatnje možete je posaditi na sjenovito mjesto u vrtu. Želite li da ponovno procvate, od kolovoza je svakodnevno držite u mraku od 18 do 6 sati. Ako ne procvate, razmnožite je pomoću reznica. U proljeće uzmite vršne reznice i ukorijenite ih u vlažnom supstratu. Reznice su ukorijenjene nakon nekoliko tjedana i tada se presađuju.

Afrička ljubica cvate gotovo cijele godine, i česta je sobna biljka. Ako se držite pravila uzgoja, nagradit će vas obilnom cvatnjom. Prvo, nikako je ne držite na izravnom suncu. Zalijevajte je mlakom vodom, po mogućnosti kišnicom. Prilikom zalijevanja nemojte močiti listove. Osjetljiva je na suhi zrak, a zračna vlaga mora biti visoka i stalna. U podlošku lonca nikada se ne smije zadržavati voda, a višak vode nakon zalijevanja može se zadržati najviše pola sata, nakon čega vodu treba odliti. Kada biljka cvate, prihranjujte ju dvaput mjesečno. Nakon cvatnje prestanite zalijevati i prihranjivati. Stariji primjerci slabije cvatu i možete ih pomladiti dijeljenjem biljke ili listom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.