Bolesti i štetnici surfinija

5684

Kao i većina ostalih lončanica i surfinije su podložne napadu različitih bolesti ali i štetnika. Većina uzročnika bolesti izaziva polijeganje koje nastaje kao posljedica truleži vrata korijena ili samog korijena. Štetnici pak pričinjavaju štete na listu, ali neki od njih prenose viruse.

Kako se najčešće radi o gljivicama iz tla, posebno moramo voditi računa o supstratu koji koristimo kod sadnje ili ožiljavanja reznica. Gljivice se prenose supstratom ili ukorjenjavanjem zaraženih reznica, a vrlo često i alatom koji koristimo kod uzgoja surfinija.

Gljivice koje pričinjavaju štete na surfiniji uglavnom su iz roda Pythium, Phythophtora cryptogea, P. parasitica i Rizoctonia solani. Bez obzira o kojem uzročniku bolesti se radilo, učinak je isti-biljke uvenu. Zaraza može nastupiti i poslije na već razvijenim biljkama. Zarazu pospješuje previsoka vlaga u supstratu i temperatura ispod 15° C.

Jedina djelotvorna zaštita protiv ovih uzročnika bolesti je sadnja zdravih biljaka u steriliziran supstrat. Ukoliko dođe do zaraze, zaražene biljke treba iščupati a posude sterilizirati. Zalijevanje mora biti umjereno, a prilikom zalijevanja koristiti pripravaka Previcur Energy.

Surfinije često napada i pepelnica, a simptomi bolesti se manifestiraju na listu u vidu bijeličastih pravlaka koje se lako skidaju. Ako je zaraza jaka listovi se suše. Zaštita se provodi prskanjem sljedećim pripravcima Quadis, Globztar, Difcor, Poseban problem kod surfinija, a posebno onih koje se često zalijevaju, predstavlja siva plijesan. Bolest se javlja na listovima u vidu koncentričnih krugova koji su prevučeni sivim maškom. Da bi se izbjegla zaraza, biljke treba racionalno zalijevati i izbjegavati prskanje vode po listovima i stabljici. Ako ipak dođe do zaraze biljke je potrebno prskati odgovarajućim botriticidom.

Bez obzira što se radi o relativno novoj cvjetnoj vrsti, surfi nije su podložne napadu određenog broja štetnika. Najveće štete na surfiniji pričinjavaju lisne uši i kalifornijski trips. Osim ovih štetnika, na surfi nijama, često su prisutni i štitasti moljac, mekokožne grinje te ostale vrste tripsa. Osim izravnih šteta koje pričinjavaju ovoj cvjetnoj vrsti, posebno su važni kao vektori virusa.

Od nekoliko vrsta lisnih ušiju koje su prisutne na surfi nijama, najveću važnost ima zelena breskvina uš Myzus persice i Macrosiphum rosae. Uši se lako poznaju po kolonijama na naličju lista te svijetlozelenoj boji tijela. Najčešće napadaju vršne izboje, na kojima se hrane sisanjem soka, pri čemu surfinije zaostaju u rastu, javlja se kovrčanje lišće te biljke slabije cvatu. Ovi štetnici izlučuju mednu rosu na koju se nasele gljive čađavice, te listovi pocrne.

Zaštita surfinija protiv ovih štetnika provodi se prskanjem insekticidima kada primjetimo uši. Od insekticida dobru zaštitu pružaju Boxer 200 SL, Actara 25 WG, Calypso SC 480, Tappeki i dr.

Trips je maleni kukac, izdužena tijela, žutonarančaste boje tijela. Štete izazivaju ličinke i imaga sisanjem sokova. Najčešće napadnuti organi surfinija su latice cvijetova, a kao posljedica sisanja na njima se javljaju bjeličaste pjege. Posebno su osjetljive sorte tamnije obojenih cvjetova na kojima se pjege lako uočavaju. Suzbijanje se provodi prskanjem insekticidima kao kod lisnih ušiju.

Štitasti moljac se lako uočava svojim izgledom koji podsjeća na male leptiriće bijele boje, veličine oko 2 mm. Često se nazivaju i bijele mušice. Štete pričinjavaju na listu i to sisanjem sokova, zbog čega se biljke slabije razvijaju i slabije cvatu.

Štitasti maljci se nalaze na naličju lista, pa se teško i uočavaju. Štetnik luči obilje medne rose, na koju se naseljavaju gljive čađavice, bog kojih list poprima crnu boju. Štetnika se obavezno mora suzbijati, a od insekticida se mogu koristiti Boxer SL 200, Chess 50 WG i Teppeki 500 WG. Prilikom prskanja treba dobro poprskati naličje lista gdje se i nalaze ovi štetnici. Zbog veće učinkovitosti, pripravcima je poželjno dodati neki od okvašivača.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.