Miloduh, čuvar tla

1926

Miloduh je višegodišnja aromatična biljka snažnog i razgranatog korijenovog sustava s brojnim žilama i žilicama koje duboko prodiru u tlo.

miloduh

Miloduh je višegodišnja aromatična biljka snažnog i razgranatog korijenovog sustava s brojnim žilama i žilicama koje duboko prodiru u tlo. Žile se umrežavaju i na taj način sprječavaju eroziju tla. Iz višegodišnjeg korijena razvija se velik broj stabljika koje čine grm. Stabljike su ravne, u donjem dijelu drvenaste i razgranate i dosežu visinu od 50 do 80 cm. Listovi su duguljasti i uski, na kratkim peteljkama.

U gornjem dijelu stabljike, ispod listova, razvijaju se cvjetovi. Cvjetovi, njih 3 – 7, skupljeni su u klasoliki cvat koji se uvijek nalazi samo na jednoj strani stabljike. Boja cvjetova je različita, najčešće plava i ružičasta, a rjeđe bijela.

Miloduh počinje cvjetati u prvoj polovici lipnja i cvjeta tijekom cijelog ljeta. Cvjetovi su bogati nektarom pa su pogodni za pčelinju pašu. Sjeme je sitno, ovalnog oblika i tamnosmeđe boje. Masa 1000 sjemenki je 0,9 – 1,1 g. Klijavost sjemena je dobra i dugotrajna.

Nadzemni dio biljke sadrži 0,15 – 1,0 % eteričnog ulja, nešto smole, tanina, jabučne kiseline i šećera. Eterično ulje je zeleno-žutc boje i sadrži pinen, pinokamfen i druge sastojke.

Miloduh se koristi za pripravu čajeva i čajnih mješavina pri liječenju astme, bronhitisa i reumatizma. Najveće količine miloduha upotrebljavaju se za proizvodnju eteričnog ulja koje se koristi u farmaceutskoj industriji i kozmetici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.