Podrum je ogledalo svakog vinara

1105

Tijekom cijele godine podrum mora biti čist, a posebno pred berbu mora se detaljno očistiti, jer mošt i vino brzo upijaju sve nepoželjne mirise.

podrum

Zbog toga se u podrumu ne smije držati krumpir, kupus, stočna hrana, nafta, ocat, a pogotovo ne sredstva za zaštitu bilja. Pod podruma obvezno mora biti betonski uz dobar sustav kanalizacije. Poželjno je da su zidovi podruma obloženi keramičkim pločicama, a ako ne, onda obijeljeni vapnenim mlijekom. Za zaštitu zidova podruma od plijesni koriste se razna sredstva (vapno, modra galica, sumpor-dioksid te neki fungicidi ).

Bačve su osnovni inventar u podrumu. Moraju biti u besprijekorno čistom stanju, jer vino se stvara u bačvi; u lošoj nezdravoj bačvi još nitko nije proizveo dobro vino. Često je nepravilno održavana bačva posljedica neugodnih mirisa i okusa vina po plijesni ili octenosti. Bačvu treba pripremiti za prihvat mošta ili vina, a taj postupak se naziva ovinjavanje. Provodi se zaparivanjem, kristalnom sodom i toplom vodom.

Pljesnive i octene bačve prije upotrebe treba izliječiti. Ako je bačva više zaražena, treba je rastaviti, ostrugati površinski sloj duge, pa zatim sastaviti i oprati zagrijanom vodenom parom. Bačve koje vonjaju po octenoj kiselini peru se kristalnom sodom, a manje zaražene bačve s plijesni vodenom parom. Nakon ovinjavanja bačvu uvijek isperemo hladnom vodom, pustimo da se dobro osuši, te nakon toga u njoj palimo sumporne trake.

Veliku pažnju treba posvetiti preši i muljači, odnosno muljači runjači zbog željeznih dijelova sklonih koroziji. Ako je boja oštećena, onda se ti dijelovi mogu obojati jedino bojom za prehrambenu industriju.

Cjelokupni podrumski prostor mora ispunjavati određene uvjete glede temperature i vlažnosti zraka da bi se vino očuvalo mana vina i bolesti. Najpogodnija temperatura podruma je 12 do 15ºC. Osim temperature u podrumu je važna relativna vlažnost zraka. O njoj ovisi hlapljenje vina, pojava gljivica i plijesni, ali i korozija svih metalnih predmeta u podrumu. Relativna vlažnost zraka ne bi smjela prelaziti 80%, a najpovoljnija je od 65 do 70%.

Svaku bačvu koju upotrebljavamo u podrumu moramo prije punjenja vinom, ali i poslije pražnjenja, oprati hladnom vodom, osušiti i sumporiti sa sumpornim trakama. Ovo je obavezan i redovit postupak, da bi se bačva održala zdravom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.