Bakterioze češnjaka

1012

U odnosu na gljivičnu trulež gdje se zaraza širi s ljuske na ljusku, bakterijska trulež napreduje uvijek već do sada zaraženom ljuskom.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Trulež često može biti izazvana i kompleksom više bakterija, ali tada je teško utvrditi primarnog uzročnika. Vanjski izgled glavice luka ili češnjaka zaraženih bakterijom Erwinici carotovora nije promijenjen, one izgledaju zdravo. Jedini znak zaraze je neugodan miris, a na pritisak na vratu se pojavi prljavi, smrdljivi iscjedak. Zaraženo tkivo je mekano i sluzavo.

Bakterija Pseudomonas gladioli pv. alliicola uzročnik je vodenaste truleži unutarnjih ljusaka, koje postaju kašaste strukture, smeđe, a ponekad zelenkaste obojene i posljednja svagdje prisutna bakterija Lactobacillus sp.

Općenito, za sve bakterioze vrijedi da zdrave lukovice mogu sadržavati malu količinu spora ili bakterija, koje u normalnim uvjetima neće izazvati propadanje lukovica. No stresna stanja kao prekomjerno zalijevanje ili voda koja se zadržava na tlu tijekom vegetacije i mehaničke povrede lukovica predispozicija su da do truleži dođe prije ili kasnije tijekom skladištenja.

Previsoka temperatura u skladištu ubrzava gljivičnu i bakterijsku trulež bez obzira na vrstu. Zaštita se sastoji samo od preventive, primjerice, listove luka i češnjaka treba uvijek odsijecati nekoliko cm iznad vrata lukovice, bolje više nego manje. Kod sušenja u sušari temperatura ne smije prijeći 30 °C, a po završetku temperaturu treba reducirati na temperaturu skladištenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.