Cvatuće grmlje u vrtovima

575

Danas se cvatuće grmlje koristi za stvaranje trajnoga drvenastog okvira kao pozadina za mnoge cvjetne vrste koje daju boju vrtu tijekom cijele godine. Zadnjih godina stalna je potražnja za cvatućim grmovima.

Više je razloga povećanog zanimanja za cvatuće grmove. Veće zanimanje za cvatuće grmove dovodi se u vezu s novim načinom uzgoja odnosno prodaja kontejniranih sadnica koje se mogu saditi u svako doba godine. Osim toga otvaranje vrtnih centara, te veći izbor vrsta također su pridonijeli većoj zainteresiranosti za cvatuće grmlje.

Pravilno posađeno cvatuće grmlje stvara nam osjećaj privatnosti i intimnosti, a ujedno može služiti kao vjetrozaštitni pojas. Među cvatućim grmljem postoje vrste niskog rasta koje služe kao pokrivači tla, te vrste uspravnog rasta kojima se može ublažiti krutost linija modernih zgrada.

Rododendron

Rododendron je jedan od naših najomiljenijih cvatućih grmova. Traži djelomično sjenovito, kiselo tlo. Danas ga možemo sresti gotovo svugdje. Njegovi vazdazeleni listovi te cvjetovi različitih boja mamac su za mnoge oči. Cvjetovi su zvonasta ili trubasta oblika.

Najtraženiji vrtni rododendroni visoki su 1,5-1,8 metara i cvatu u svibnju. Prigodom sadnje rododendrona imajte na umu da imaju plitko korijenje, te ih se ne smije saditi preduboko. Svake jeseni malčirajte ih tresetom. Tijekom ljeta traže dosta vode.

Kalistemon

Kalistemon se smatra cvatućom biljkom koja je više prilagođena uzgoju u zaštićenim prostorima, ali se u južnim krajevima može uzgajati i na otvorenom, na zaštićenim položajima najčešće uz osunčani zid. Zbog toga je potrebno obratiti pozornost kod kupnje na sorte otpornije na hladnoću. Glavno obilježja kalistemona je usko lišće i cvatovi koji su nalik na četku za pranje boca. Cvjetovi imaju uočljive prašnike i gusto su poredani duž cilindričnog klasa na čijem je vrhu skupina kratkih, lisnatih izboja. Kalistemon će rasti brže na sunčanom položaju.

Erika

Erika je tipičan predstavnik vrijeskova s čvrstim izbojima, igličastim listovima i zvonolikim cvjetovima. Među vrstama postoji velika razlika u oblicima, veličini, boji cvijeta, te zahtjevu prama staništu. Tipična erika je biljka zbijena rasta koja naraste do 20 cm i najčešće se sadi u vrtu kao pokrivač tla, ali ima i onih koje rastu do 2 metra visine. Cvatu u različito vrijeme.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.