Lovorvišnja

308

Lovorvišnja je zimzeleni grm s prekrasnim sjajnozelenim 15 cm dugim, kožastim listovima. Cvate krajem proljeća bijelim cvjetićima skupljenim u uspravne grozdove, nakon čega donosi plodove u obliku crnih bobica.

Brzorastuća je biljka i može prerasti okvire grma te nakon 10 godina može doseći veličinu od preko 5 metara. Lovorvišnja izvrsno podnosi orezivanje i možete je održavati na visini na kojoj želite. Biljka dobro podnosi sjenu, mada bolje uspijeva na sunčanim položajima.

Traži dobro dreniranu zemlju i ne podnosi vapnenac, u tom slučaju, listovi dobiju žućkastu boju.

Dobro podnosi rez i vrlo je zahvalna biljka za živu ogradu s obzirom na to da lijepo izgleda kroz sva godišnja doba. Preporučuje se visina ograde od 100 do 300 cm sadnjom 2 – 3 biljke na metar dužine. Kao živicu mlade biljke šišajte ju u visinu i širinu kako bi potaknuli grananje i zgusnuli nasad.

Prvih godina, nakon sadnje, preporučuje se orezivanje u ožujku i lipnju tako da ostavite novu visinu ograde nekih pet do deset cm, ovisno o napretku biljaka. Kad dostignete željenu visinu grm samo održavajte šišanjem u svibnju, nakon cvatnje, te još jednom u kolovozu ili rujnu.

Ako raste kao samostalan grm, u rano proljeće prikratite samo grane koje strše i narušavaju željeni oblik. Mlade grane, koje kreću bliže korijenu, skratite na polovicu da biste razgranali podnožje grma koje često ogoli. Svakih, otprilike, pet godina rasteretite središte grma da biste ga prozračili.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.