Viroid kržljavosti krizanteme (CSVd)

186

Chrysanthemum stunt viroid je prvi put pronađen u SAD-u 1945., a uzročnik je potom identificiran kao viroid 1973.

Široko je distribuiran, sa zapisima iz Europe (Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Španjolska, Italija, Velika Britanija, Norveška, Švedska, Poljska), Sjeverne Amerike (SAD, Kanada), Južne Amerike (Brazil), Afrika (Južna Afrika), Azija (Japan, Indija, Kina) i Oceanija (Australija, Novi Zeland). Vjerojatno se nalazi u svim zemljama u kojima se uzgajaju krizanteme.

CSVd može eksperimentalno zaraziti određene vrste i sorte porodica Compositae, Cucurbitaceae i Solanaceae. Prirodne infekcije zabilježene su za Ageratum sp., Dahlia spp., Petunia hybrida, margarite (Argyranthemum frutescens), Solanum jasminoides, Vinca sp. i osam divljih vrsta krizantema: C. crassum, C. indicum var. indicum, C. japonense var. japonense, C. makinoi, C. wakasaense, C. weyrichii, C. yoshinaganthum i C. zawadskii.

Simptomi mogu biti promjenjivi i uvelike ovise i o sorti i uvjetima okoliša, posebno temperaturi i svijetlosti.

Glavni simptom je zaostajanje u rastu, s smanjenjem ukupne visine zrelih biljaka između 30 i 50% i lošim razvojem korijena. Ostali česti simptomi se manifestiraju na cvijetu, jer zaražene biljke imaju smanjenu veličinu cvijeta i pokazuju prerano cvjetanje, što može biti i do deset dana ranije. Kod određenih sorti, posebno crvenih, ružičastih ili brončano pigmentiranih, simptomi također mogu uključivati ‘izbjeljivanje’ (smanjenje intenziteta boje) (slika 48) što na kraju rezultira padom kvalitete i prinosa rezanog cvijeća.

Folijarni simptomi rjeđi su i često se vide samo kao manji, blijedi listovi a ponekad se uočavaju i mrlje na lišću ili fleke. Najekstremniji primjer toga je simptom opisan kao “ospice”, koji se pojavljuje kao velike, žute mrlje lišća, međutim ovaj simptom je ograničen na određene stare sorte i rijetko se viđa kod prirodno zaraženih suvremenih sorti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.