Uzgoj patuljaste masline

986

Olea Europea raste u obliku zimzelenog grma ili stabla, a pripada porodici Oleaceae. Riječ je o maslini koja se inače uzgaja na otvorenom, a u zatvorenom je njegujemo kao sobnu biljku.

Patuljasta maslina se obično kao takva već kupuje u rasadnicima ili drugim trgovinama u kojima se može nabaviti bilje. Ponekad ju je dosta teško nabaviti, a može se kupiti i u trgovinama u kojima se kupuju prikladni pokloni. Obično je pohranjena u kartonsku ambalažu ili malu posudu.

U većini slučajeva dobit ćete već nekoliko godina staru biljku (dvije do tri godine) koju je potrebno dalje održavati poput ostalog sobnog bilja. Ako se maslina nalazi u maloj teglici, možete je presaditi u veću ako želite maslinu veće krošnje. Obujam njezine krošnje ovisi o veličini tegle. Što je tegla veća, to je i stablo masline snažnije i veće.

Važno ju je postaviti na pravo mjestu u stanu. Najbolje će joj odgovarati prozori okrenuti prema jugu, ali što dalje od bilo kakvih umjetnih izvora topline. Mini maslina jako spore raste, obično 10 do 15 cm tijekom jedne godine, a njezin životni vijek u zatvorenom prostoru je obično oko 10 godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.