Uzgoj difenbahije

354

Zbog svog dekorativnog izgleda, difenbahija se često uzgaja u vrtovima i kućanstvima. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uspjeti u tome.

Iako je difenbahija tropska vrsta koja raste u gustim šumama i blizini drugih biljaka, u uzgoju ne voli blizinu drugoga cvijeća ili biljaka, pa ju je najbolje saditi samostalno u tegli. Ako se sadi na otvorenom, dobro ju je uzgajati uz slične vrste, kao što je adam ili alokazija kako bi biljke imale iste uvjete.

Difenbahija voli vlažnu klimu i redovito zalijevanje. Biljku se tijekom toplijih mjeseci zalijeva obilnije, svaka dva dana, tako da se potopi u posudu punu vode i ostavi nekoliko minuta te se ocijedi višak. Zemlja ne smije biti stalno vlažna da se izbjegne stvaranje bolesti, nego se provjerava vlažnost gornjeg sloja te se novi ciklus zalijevanja ponavlja kada je tlo suho barem 2 cm u dubinu. Zalijevanje se zimi smanjuje i zalijeva se tek kada zemlja pod prstima postane rahla.

Za zalijevanje je najbolje koristiti meku i odstajalu vodu ili kišnicu. Biljku je dobro i poprskati vodom kako bi se pore očistile od prašine. Ako ima previše vode, na vrhovima lišća će se pojaviti kapljice što je znak da se prestane sa zalijevanjem.

Biljka se hrani mineralnim gnojivima, koje je najbolje dodavati jednom mjesečno od travnja do kolovoza. Za gnojidbu se najčešće koriste tekuća gnojiva za balkonsko cvijeće ili općenito gnojivo u peletima. Previše gnojiva uzrokuje otpadanje lišća.

Difenbahiju je najbolje razmnožavati reznicama koje se uzimaju na lisnom čvoru koji sadrži barem 3 – 4 lista. Rezidbu je najbolje obaviti u proljeće, a za to se koristi sterilizirani nož i obavezno je nositi rukavice koje štite od otrovnih sokova. Reznica se može prvo osušiti na zraku, a zatim se sadi u mješavinu pijeska i komposta te se dobro zalije.

Difenbahiju je potrebno presaditi u veću posudu tek kada korijenje počinje izlaziti iz trenutne, što se u normalnim uvjetima preporučuje tek svake dvije godine. Tjedan dana prije presađivanja potrebno je smanjiti zalijevanje, pa se biljka presađuje u jednaku mješavinu zemlje kako joj ne bi bio preveliki šok. Prilikom presađivanja potrebno je izbjegavati pomicanje korijenja kako se ne bi oštetilo te ju presaditi na istu dubinu u kojoj je i bila. Nakon presađivanja ju je potrebno dobro zaliti te dodati mineralnog gnojiva kako bi se nastavila razvijati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.