Timarenje konja

5241

Pod “timarenjem” podrazumijevamo redovitu aktivnost nužnu za pravilno održavanje konja. Kao što je ranije naglašeno, konj je na slobodi savršeno sposoban za održavanje vlastite higijene, ali to na žalost ne vrijedi za životinju, koja je veći dio vremena zatvorena u skučenim prostorima.

Sa druge strane, vrijeme koje ćete provesti sa konjem i odgovarajući fizički kontakt pokazat će se od velike važnosti za vas i za njega. Produbit vaše uzajamno poznanstvo, a nestat će definitivno mnogi obostrani, najčešće bezrazložni strahovi.

Čak i kada konja držimo u većem menažu, poželjno je da timarenje što više obavljamo sami. Masaža koja nastaje pokretima četke ili češala, djeluje dobro na mišiće i kožu životinje, te pospješuje obnavljanje dlake. Svakodnevno timareći konja, lako uočavamo i svaku eventualnu patološku promjenu koja može nastati na koži (primjerice povišenje temperature, otekline od uboda kukaca i dr.) i tako možemo spriječiti nastanak nekih bolesti.

Timarenjem ćete upoznati svog konja u najmanjim pojedinostima, a i on će vama biti veoma zahvalan (ne zaboravimo da se i divlji konji vole međusobno čistiti), te će vas i sam bolje upoznati. Ako je riječ o ždrjebetu, onda je timarenje njegov prvi susret sa čovjekom, pa treba paziti da taj kontakt ne izazove traume u mlade životinje, koje bi kasnije mogle ugroziti njeno ponašanje u odrasloj dobi i razvitak uravnoteženog karaktera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.