Savjeti za novopečene jahače

2790

Konji moraju naučiti prihvatiti jahača i ukoliko se ovaj proces ne uradi temeljno, teskoće će se javiti kasnije. Dosta jahača zaboravlja da su konji osjetljive životinje koje, na primjer, mogu osjetiti komarca kada im sleti na kožu, a zamislite samo kako se osjećaju kada im čovjek sjedi na leđima.

jahanje

Jahači sa dobrim osjećajem za ravnotežu umnogome olakšavaju posao konju.

STANI MIRNO!

Iskusni jahači su navikli da se brzo popnu na konja. Međutim, neki konji se uznemire kada jahačeva noga stane na stremen. Ovo ponašanje je ponekad posljedica neodgovarajućeg treninga, tj. konjima je nekada bilo dozvoljeno da to rade, pa im je prešlo u naviku. Sa druge strane, ovo ponašanje je proizašlo iz samog treninga (npr. kod trkačkih konja), a opet može biti samo posljedica trenutnog raspoloženja konja. Konj koji ne stoji mirno dok se jahač penje na njega predstavlja potencijalnu opasnost za jahača. U ovom slučaju, jahač se ne treba brzo popeti na konja uvećavajući time rizik od povrede, već bi konja trebalo ponovo trenirati i dresirati. Konju se mora pokazati da nema koristi od pomjeranja i da samo uzaludno troši energiju.

OSJETITE SEDLO

Proces upoznavanja konja sa jahačem je poznat pod imenom “starting”. Ukoliko tokom ovog perioda konj ne dobije šansu da se potpuno prilagodi sedlu, on će to kasnije raditi dok ga jašete. Zato je veoma važno dati šansu mladom konju da se navikne na sedlo na leđima, pri svim brzinama.

ODREАIVANJE RITMA

Uzbuđenje brzinom se javlja kod mnogih jahača, ali pri velikim brzinama stvari lako mogu izmaknuti kontroli. Veoma malo jahača je doživjelo da se potpuno uplaši od brzine kojom se kreće – u tom slučaju konj je u panici, ne vidi i neće se zaustaviti, bez obzira što mu se nađe na putu. Ova situacija je krajnje opasna i malo ljudi ju je doživjelo. Ono što dosta jahača doživi je to da konj sam mijenja brzinu kretanja, bez naredbe jahača. Ukoliko konj ima naviku naglo ubrzati kretanje, onda se treba zapitati da li mu sedlo udobno leži na leđima, da li ima problema sa ustima i zubima, da li mu možda žvala zadaje probleme, ili pak jahač nema dobar balans, što može uplašiti konja.

SKRIVENI STRAHOVI

Ukoliko imate nervoznog i plašljivog konja, grmovi i žive ograde mogu predstavljati svakakve vrste “strašnih čudovišta”; čak i ptice kao i razne druge životinje mogu iznenadno ustrašiti konja. Također, mnogi prolaznici imaju strah od konja upravo zbog njihove veličine, tako da se u strahu sklanjaju od njih, što opet konja čini nervoznim i zabrinutim. Ne smijemo zaboraviti da su konji u prirodi bili plijen, tako da imaju urođeno izoštrena čula za opasnost. Kad god jašete konja, morate biti spremni na moguće probleme, ali ne smijete biti nervozni, jer konj lako osjeti nervozu i negativno reagira na nju.

PROMET I VOZILA

Jahanje kroz prirodu i sela je veoma opuštajuće. Međutim, ovo može biti i neugodno iskustvo ukoliko je vaš konj nervozan, ako se trza i uznemirava i na najmanji neočekivani događaj. Prije nego što se konj izvede na puteve gdje ima prometa, on bi trebao imati visok nivo treninga i imati iskustva sa različitim prizorima i zvukovima, ali i da posjeduje samopouzdanje, kako u sebe tako i u jahača.

IZUZETAN OSJET VIDA

Konji izuzetno brzo primećuju promjene u okolini – vrlo često ćete i sami primjetiti kada konj vidi nešto sa strane puta, on se pomjeri prema sredini. U ovom slučaju postoji latentna opasnost za stvaranje još većeg problema. Ukoliko primjetite da vaš konj ovako reagira na objekte ili događaje pored puta, okrenite mu glavu na suprotnu stranu, tako da se konj kreće niz put pod blagim kutem.

STRAH OD VOZILA

Vozila koja dolaze otpozadi, naročito glasna vozila sa prikolicama, plaše konje. Iako konj ima vidokrug od skoro 360º, ipak postoje dvije mrtve točke – jedna koja se nalazi točno ispred, a druga točno iza konja. Kada nešto konju izađe iz mrtve točke, njemu se čini kao da se taj objekt naglo pojavio. Velika vozila naročito plaše konje, posebno ako prave dosta buke. Konju koji je obično miran jednostavno će trebati malo vremena da se navikne na buku i nova vozila na koje nije naišao ranije.

VOАENJE KONJA

Ukoliko se konj uplaši nekog objekta na njegovom putu, možda će se pokušati okrenuti i krenuti u suprotnom smjeru ili će, jednostavno, odbijati proći pored tog objekta. Koristeći silu u pokušaju da ga natjerate da savlada strah samo će pogoršati stvari. Kada je konj uplašen, on traži ohrabrenje od nekoga kome vjeruje. U divljini to je alfa mužjak, ali u današnjim uvjetima to je – jahač. U ovakvoj situaciji, vašeg konja ćete ohrabriti ukoliko siđete i provedete ga pored objekta ili prepreke koja izaziva strah.

REAKCIJA NA JAHAčA

Konji su veoma osjetljiva stvorenja. Oni su, također, vrlo dobri u čitanju nejezičkih simbola i govora tijela. Konji znaju da li je netko iskusan, zabrinut ili ljut. Ne možete sakriti osjećaje i raspoloženje od konja! Ukoliko se jahač osjeća nesigurno, taj osjećaj prolazi kroz mozak i pretvara se u akciju.

PITAJTE ZA POMOĆ

Ukoliko imate problema sa vašim konjem, pokušajte naći iskusnog instruktora koji posjeduje znanje i bolje se razumije u konje i odnos između ovih životinja i čovjeka. Način na koji instruktor komunicira sa vama je veoma bitan za vaš napredak, posebno ukoliko ste početnik. Dobar učitelj će vam pomoći da bolje razumijete vašeg konja i naučit će vas kako da kontrolirate vaše misli i akcije tako da dobijete željene odgovore na iste akcije od vašeg konja. Nije lako naći pravog instruktora. Ukoliko je potrebno, promjenite ih više da biste našli jednog koji zadovoljava vaše potrebe. Način na koji instruktor komunicira sa vama, riječi i pokrete koje koristi mnogo utječu na to da li ćete u potpunosti razumjeti instrukcije.

REAKCIJA NA DRUGE ŽIVOTINJE

Prirodne reakcije konja su u njegovom biću, ali kako će konj reagirati na neku situaciju zavisi i od toga da li je jahan, vođen ili je slobodan. Kroz proces koji je poznat kao navikavanje, konj se može postupno naviknuti na nova iskustva, nove ljude, druge konje i životinje i na samu okolinu, tako što će naučiti ignorirati stvari koje mu ne ugrožavaju egzistenciju.

PRIJATELJ ISPRED

Bilo da je vaš konj naviknut da bude jahan sam ili u društvu, sigurno je da će, ako primjeti nepoznatog konja ispred sebe, htjeti ga stignuti. Ovo interesiranje se može primjetiti kao produženje koraka ili ubrzanje ritma da bi stigao nepoznatog konja, uprkos drugačijim naredbama jahača. Ovo je slučaj koji se može pretvoriti u vrlo opasnu situaciju, jer je onda evidentno da konj nije dovoljno istreniran.

Prirodno je da konji pokazuju interesiranje za druge konje i da hoće biti sa svojom vrstom. Zbog toga je preporučljivo organizirati grupna jahanja ili omogućiti konjima da žive u grupama, tako da se naviknu na prisustvo drugih konja.

Međutim, mi često od konja zahtjevamo da napuste krdo i da budu raspoloženi za jahanje nasamo. Kada konji nisu raspoloženi ovo raditi, oni pokazuju taj osjećaj tako što odbijaju napustiti krdo, a kada se vraćaju nazad sa individualnog jahanja, utrčavaju u ograđeni prostor sa ostalim konjima. Ponekad, konji i ne žele napustiti krdo, i ukopaju se; ovo predstavlja neposlušnost i tvrdoglavost. Obično je ovakvo ponašanje rezultat nedostatka treninga. Ovaj problem se rješava ponovnim treningom konja i pri tom se treba obratiti nekome sa više iskustva.

OBRATITE PAŽNJU NA UŠI

Konji imaju izoštreno čulo sluha – oni često čuju zvukove prije jahača. Jahač može “čitati” konja tako što će obratiti pažnju na njegove uši. Ukoliko su oba uha uperena naprijed, to znači da je njegova pažnja usmjerena na nešto što se nalazi ispred njega, a ukoliko stoje unazad, to predstavlja bol ili agresivnost, ali također i da obraća pažnju na jahača. Kada je konj podjelio svoju pažnju, jedno uho će mu biti upereno unaprijed, a drugo unazad. Uši kod konja koji je potpuno opušten obično stoje sa strane.

1 komentar

  1. imam problem , idem u skolu jahanja i moj konj je tvrdoglav , prvih nekoliko jahanja je sve u redu ali onda stane i nece da slusa , i ako sve ispravno radim … ali kad moj ucitelj jase , sve je u redu .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.