Savjeti za novopečene jahače

5901

Konji moraju naučiti prihvatiti jahača i ukoliko se ovaj proces ne uradi temeljno, teskoće će se javiti kasnije. Dosta jahača zaboravlja da su konji osjetljive životinje koje, na primjer, mogu osjetiti komarca kada im sleti na kožu, a zamislite samo kako se osjećaju kada im čovjek sjedi na leđima.

jahanje

Jahači sa dobrim osjećajem za ravnotežu umnogome olakšavaju posao konju.

STANI MIRNO!

Iskusni jahači su navikli da se brzo popnu na konja. Međutim, neki konji se uznemire kada jahačeva noga stane na stremen. Ovo ponašanje je ponekad posljedica neodgovarajućeg treninga, tj. konjima je nekada bilo dozvoljeno da to rade, pa im je prešlo u naviku. Sa druge strane, ovo ponašanje je proizašlo iz samog treninga (npr. kod trkačkih konja), a opet može biti samo posljedica trenutnog raspoloženja konja. Konj koji ne stoji mirno dok se jahač penje na njega predstavlja potencijalnu opasnost za jahača. U ovom slučaju, jahač se ne treba brzo popeti na konja uvećavajući time rizik od povrede, već bi konja trebalo ponovo trenirati i dresirati. Konju se mora pokazati da nema koristi od pomjeranja i da samo uzaludno troši energiju.

OSJETITE SEDLO

Proces upoznavanja konja sa jahačem je poznat pod imenom “starting”. Ukoliko tokom ovog perioda konj ne dobije šansu da se potpuno prilagodi sedlu, on će to kasnije raditi dok ga jašete. Zato je veoma važno dati šansu mladom konju da se navikne na sedlo na leđima, pri svim brzinama.

ODREАIVANJE RITMA

Uzbuđenje brzinom se javlja kod mnogih jahača, ali pri velikim brzinama stvari lako mogu izmaknuti kontroli. Veoma malo jahača je doživjelo da se potpuno uplaši od brzine kojom se kreće – u tom slučaju konj je u panici, ne vidi i neće se zaustaviti, bez obzira što mu se nađe na putu. Ova situacija je krajnje opasna i malo ljudi ju je doživjelo. Ono što dosta jahača doživi je to da konj sam mijenja brzinu kretanja, bez naredbe jahača. Ukoliko konj ima naviku naglo ubrzati kretanje, onda se treba zapitati da li mu sedlo udobno leži na leđima, da li ima problema sa ustima i zubima, da li mu možda žvala zadaje probleme, ili pak jahač nema dobar balans, što može uplašiti konja.

SKRIVENI STRAHOVI

Ukoliko imate nervoznog i plašljivog konja, grmovi i žive ograde mogu predstavljati svakakve vrste “strašnih čudovišta”; čak i ptice kao i razne druge životinje mogu iznenadno ustrašiti konja. Također, mnogi prolaznici imaju strah od konja upravo zbog njihove veličine, tako da se u strahu sklanjaju od njih, što opet konja čini nervoznim i zabrinutim. Ne smijemo zaboraviti da su konji u prirodi bili plijen, tako da imaju urođeno izoštrena čula za opasnost. Kad god jašete konja, morate biti spremni na moguće probleme, ali ne smijete biti nervozni, jer konj lako osjeti nervozu i negativno reagira na nju.

PROMET I VOZILA

Jahanje kroz prirodu i sela je veoma opuštajuće. Međutim, ovo može biti i neugodno iskustvo ukoliko je vaš konj nervozan, ako se trza i uznemirava i na najmanji neočekivani događaj. Prije nego što se konj izvede na puteve gdje ima prometa, on bi trebao imati visok nivo treninga i imati iskustva sa različitim prizorima i zvukovima, ali i da posjeduje samopouzdanje, kako u sebe tako i u jahača.

IZUZETAN OSJET VIDA

Konji izuzetno brzo primećuju promjene u okolini – vrlo često ćete i sami primjetiti kada konj vidi nešto sa strane puta, on se pomjeri prema sredini. U ovom slučaju postoji latentna opasnost za stvaranje još većeg problema. Ukoliko primjetite da vaš konj ovako reagira na objekte ili događaje pored puta, okrenite mu glavu na suprotnu stranu, tako da se konj kreće niz put pod blagim kutem.

STRAH OD VOZILA

Vozila koja dolaze otpozadi, naročito glasna vozila sa prikolicama, plaše konje. Iako konj ima vidokrug od skoro 360º, ipak postoje dvije mrtve točke – jedna koja se nalazi točno ispred, a druga točno iza konja. Kada nešto konju izađe iz mrtve točke, njemu se čini kao da se taj objekt naglo pojavio. Velika vozila naročito plaše konje, posebno ako prave dosta buke. Konju koji je obično miran jednostavno će trebati malo vremena da se navikne na buku i nova vozila na koje nije naišao ranije.

VOĐENJE KONJA

Ukoliko se konj uplaši nekog objekta na njegovom putu, možda će se pokušati okrenuti i krenuti u suprotnom smjeru ili će, jednostavno, odbijati proći pored tog objekta. Koristeći silu u pokušaju da ga natjerate da savlada strah samo će pogoršati stvari. Kada je konj uplašen, on traži ohrabrenje od nekoga kome vjeruje. U divljini to je alfa mužjak, ali u današnjim uvjetima to je – jahač. U ovakvoj situaciji, vašeg konja ćete ohrabriti ukoliko siđete i provedete ga pored objekta ili prepreke koja izaziva strah.

REAKCIJA NA JAHAčA

Konji su veoma osjetljiva stvorenja. Oni su, također, vrlo dobri u čitanju nejezičkih simbola i govora tijela. Konji znaju da li je netko iskusan, zabrinut ili ljut. Ne možete sakriti osjećaje i raspoloženje od konja! Ukoliko se jahač osjeća nesigurno, taj osjećaj prolazi kroz mozak i pretvara se u akciju.

PITAJTE ZA POMOĆ

Ukoliko imate problema sa vašim konjem, pokušajte naći iskusnog instruktora koji posjeduje znanje i bolje se razumije u konje i odnos između ovih životinja i čovjeka. Način na koji instruktor komunicira sa vama je veoma bitan za vaš napredak, posebno ukoliko ste početnik. Dobar učitelj će vam pomoći da bolje razumijete vašeg konja i naučit će vas kako da kontrolirate vaše misli i akcije tako da dobijete željene odgovore na iste akcije od vašeg konja. Nije lako naći pravog instruktora. Ukoliko je potrebno, promjenite ih više da biste našli jednog koji zadovoljava vaše potrebe. Način na koji instruktor komunicira sa vama, riječi i pokrete koje koristi mnogo utječu na to da li ćete u potpunosti razumjeti instrukcije.

REAKCIJA NA DRUGE ŽIVOTINJE

Prirodne reakcije konja su u njegovom biću, ali kako će konj reagirati na neku situaciju zavisi i od toga da li je jahan, vođen ili je slobodan. Kroz proces koji je poznat kao navikavanje, konj se može postupno naviknuti na nova iskustva, nove ljude, druge konje i životinje i na samu okolinu, tako što će naučiti ignorirati stvari koje mu ne ugrožavaju egzistenciju.

PRIJATELJ ISPRED

Bilo da je vaš konj naviknut da bude jahan sam ili u društvu, sigurno je da će, ako primjeti nepoznatog konja ispred sebe, htjeti ga stignuti. Ovo interesiranje se može primjetiti kao produženje koraka ili ubrzanje ritma da bi stigao nepoznatog konja, uprkos drugačijim naredbama jahača. Ovo je slučaj koji se može pretvoriti u vrlo opasnu situaciju, jer je onda evidentno da konj nije dovoljno istreniran.

Prirodno je da konji pokazuju interesiranje za druge konje i da hoće biti sa svojom vrstom. Zbog toga je preporučljivo organizirati grupna jahanja ili omogućiti konjima da žive u grupama, tako da se naviknu na prisustvo drugih konja.

Međutim, mi često od konja zahtjevamo da napuste krdo i da budu raspoloženi za jahanje nasamo. Kada konji nisu raspoloženi ovo raditi, oni pokazuju taj osjećaj tako što odbijaju napustiti krdo, a kada se vraćaju nazad sa individualnog jahanja, utrčavaju u ograđeni prostor sa ostalim konjima. Ponekad, konji i ne žele napustiti krdo, i ukopaju se; ovo predstavlja neposlušnost i tvrdoglavost. Obično je ovakvo ponašanje rezultat nedostatka treninga. Ovaj problem se rješava ponovnim treningom konja i pri tom se treba obratiti nekome sa više iskustva.

OBRATITE PAŽNJU NA UŠI

Konji imaju izoštreno čulo sluha – oni često čuju zvukove prije jahača. Jahač može “čitati” konja tako što će obratiti pažnju na njegove uši. Ukoliko su oba uha uperena naprijed, to znači da je njegova pažnja usmjerena na nešto što se nalazi ispred njega, a ukoliko stoje unazad, to predstavlja bol ili agresivnost, ali također i da obraća pažnju na jahača. Kada je konj podjelio svoju pažnju, jedno uho će mu biti upereno unaprijed, a drugo unazad. Uši kod konja koji je potpuno opušten obično stoje sa strane.

1 komentar

  1. imam problem , idem u skolu jahanja i moj konj je tvrdoglav , prvih nekoliko jahanja je sve u redu ali onda stane i nece da slusa , i ako sve ispravno radim … ali kad moj ucitelj jase , sve je u redu .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.