Gnojidba maslina

8065

Osim NPK, maslini je u ranu jesen potrebno dodati i 1/5 do ¼ ukupne potrebne UREE, odnosno 50-60 kg UREE po hektaru (5-6g/m2).

maslina

Unošenjem ovih gnojiva osiguravaju se osnovna hranjiva; dušik, fosfor i kalij- nužni za pravilan rast i razvoj ploda te dozrijevanje.

Fosfor je prirodno nedostatan na crvenicama i smeđim tlima na vapnencima te tzv. bijelim tlima (rendzinama odnosno fliš), a nužan je za razvoj korijena, organa za razmnožavanje (cvjetova), plodova i sjemena. Utječe na bitne životne procese u biljci – disanje, promet i skladištenje energije, bolje korištenje vode, diobe stanica i prenošenje nasljednih osobina.

Sadnice maslina bolje rastu, a prinos je mnogo veći kada je tlo dobro opskrbljeno fosforom. Koncentracija fosfora u biljci se mijenja. Najviše ga sadrže biljke tijekom lipnja, a najmanje u rujnu. Zato ga je nužno dodati i putem tla i lista (Fertina V), jer je bitan za očuvanje kakvoće ploda.

Kalij prvenstveno snažno utječe na stvaranje ulja, veličinu i obojenost ploda te prinos i randman maslinova ulja. Zato je osnovnu gnojidbu, ako je moguće, najbolje obaviti u kolovozu. Za točan unos aktivne tvari u tlo potrebna je kemijska analiza tla, kao i uvažavanje tipa tla s obzirom na to da se sredozemne višegodišnje kulture uzgajaju na tlima različitih pedoloških osobina. Najčešće su to crvenica, smeđe tlo na vapnencu, rendzine (bijela zemlja), izrazito karbonatna tla i druga. Crvenice se odlikuju visokim sadržajem kalija a vrlo niskim fosfora i kalcija, pa se u tlo unosi vapnen materijal-Fertdolomit i NPK s visokom koncentracijom fosfora poput NPK 10-30-20 i NPK 8-26-26 u količini 300-380 kg/ha, odnosno 30-38 g/m2.

Ako je kalij vrlo visok, viši od 40 mg/100 gr tla, tada se gnoji fosfornim gnojivom MAP 12-52-0, koji ga sadrži u velikoj količini. U tlo se unosi u količini 150-200 kg/ha (15-20 g/m2). Fertdolomit se dodaje u količini 0,5-1 tone svake 2. ili 3.godine.

Kalcij je maslini nužan za biljni rast, dijeljenje stanice i njezino povećanje. On je također odgovoran za vitalnost rasta polena, pa otud i velika značajnost za zametanje plodova i prinos. Plodovi nedovoljno opskrbljeni kalcijem gube čvrstoću, brže stare, lakše propadaju i njihova je trajnost smanjena. Zato je potrebno tlo opskrbiti kalcijem, a plod tijekom cijelog razvoja često prskati kalcijevom otopinom Fertinom Ca. Na taj je način plod dovoljno opskrbljen kalcijem zdrav, ima čvrsto meso, što je preduvjet za dobivanje ulja ekstra kakvoće.

Za izrazito karbonatna tla preporučuje se NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18) u količini 700 kg/ ha (70 g/m2). Osim sulfatnih NPK, mogu se koristiti i NPK mineralna gnojiva navedena za gnojidbu na crvenicama. Zbog intenzivnih procesa rasta i stvaranja ulja, razina dušika intenzivno se smanjuje pa se preporučuje dodavati ¼ ukupnih potreba za dušikom tijekom godine.

Dokazano je da je za prinos 10 kilograma ploda masline potrebno 0,3 kg čistog dušika. Kada se on prevede u UREU N 46 to iznosi 0,6 kg UREE N 46 / stablo za cijelu godinu. Od toga na jesensku gnojidbu dušikom otpada 0,15 kg UREE N 46 za 10 kg ploda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.