Kontagiozni metritis konja

490

Kontagiozni metritis konja spolno je prenosiva zarazna bolest uzrokovana bakterijom Taylorella equigenitalis.

Bolest je prvi puta opisana 1977. godine u Velikoj Britaniji i Irskoj, a od tada je dokazana u većini europskih zemalja i u mnogim zemljama drugih kontinenata. Bolest je izrazito kontagiozna, a najčešći izvor infekcije su subklinički inficirane životinje. Prenosi se prvenstveno izravnim spolnim kontaktom, zatim posredno preko kontaminirane sperme i predmeta, no moguć je i prijenos kohabitacijom.

Klinički se bolest u kobila očituje akutnim metritisom i posljedičnim preganjanjem nakon pripusta te ranijim ulaskom u estrus. U pastuha su infekcije uvijek subkliničke zbog čega su oni najvažniji prijenosnici bolesti.

Zbog suzbijanja kliconoštva i sprječavanja širenja infekcije, preporuka je posjednicima provesti liječenje svih pozitivnih životinja.

Za uspješno provođenje liječenja potrebno je sedacijom postići prolapsus penisa. Liječenje se provodi lokalno na način da se prvo temeljito očiste predilekcijska mjesta navedena u točki 9. Programa (površina prepucija, fossa glandis i uretralni sinus).

Čišćenje se provodi antiseptikom klorheksidinom u koncentraciji od 2 do 4%. Nakon sušenja, predilekcijska mjesta namažu se debelim slojem masti u čijem je sastavu aktivna tvar nitrofurazon ili sulfadiazin srebro. Postupak je potrebno provoditi svakodnevno u trajanju od pet dana. Najmanje 21 dan nakon završenog liječenja, životinja se ponovno pretražuje da se provjeri uspješnost liječenja. U tu svrhu životinja se opet uzorkuje na način opisan u točki 9. Programa. U slučaju pozitivnog nalaza, liječenje se ponavlja.

Također, u slučaju pozitivnog nalaza, preporučuje se pretraživanje životinja parenih sa pozitivnom životinjom kao i onih one koje su bile s njom u izravnom kontaktu, o čemu podatke daje posjednik životinje.

U svrhu sprječavanja širenja infekcije preporučuje se:

  • spriječiti svaki izravni i neizravni kontakt pozitivne životinje s drugim kopitarima
  • spriječiti širenje uzročnika putem opreme rabljene za pripust i/ili umjetno osjemenjivanje,
  • opremu rabljenu za pripust i/ili umjesto osjemenjivanje dobro mehanički očistiti i dezinficirati
  • spriječiti jatrogeno širenje uzročnika među životinjama

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.