Djetelina i mahunarke u hranidbi kunića

3067

Smiljkita, lucerka, inkarnatka i crvena djetelina odlična su hrana za kuniće. Od mahunarki, kao hrana za kuniće najčešće se uzima grahorica i stočni grašak.

Djeteline imaju oko 1,7 % bjelančevina, 10 % ugljikohidrata i 6 % minerala. Hranidbena vrijednost im je veća od hranidbene vrijednosti trava. Pri hranjenju kunića treba paziti da djeteline i mahunarke nisu sparene i pljesnive. Djeteline kunićima treba davati u umjerenim količinama, jer ako mladi kunići pohlepno jedu mladu djetelinu, oboljevaju od probavnih smetnji, a od nadimanja mogu naglo i uginuti.

Lucerna je manje opasna od crvene djeteline, nešto je tvrda i hranjivija, a kunići je rado jedu. Kako je lucerna dugogodišnja biljka i kosi se nekoliko puta na godinu, ona je redovito izdašna hrana za kuniće. Oparena djetelina često je otrov za kuniće, ako im se daje nasumce i bez odmjerenih količina. Prije hranjenja, naročito crvenom djetelinom, kunićima treba dati malo sijena i vode. Dobro je kad se djeteline daju miješane s travama, ili se tako siju, jer se tim ublažuje lošije djelovanje djeteline na probavne organe kunića. Korisno je da se kod sjetve djeteline ubaci i nešto sjemenja od kumina, koji djeluje aromatično i sprečava nadam.

Zelena grahorica i stočni grašak kunićima se daju kao hrana od početka cvatnje do početka dozrijevanja. Ako je na raspolaganju više vrsta lepirnjača, onda se mijenjaju u dnevnom obroku. Izjutra se daje grahorica, u podne crvena djetelina, a navečer lucerna i pri takvoj promjeni kunići ih vrlo rado jedu.

Ta hraniva, kao i zelene trave, treba stavljati kunićima u jaslice. Djeteline i mahunjače daju im se onoliko koliko kunići mogu pojesti u roku od najduže 1 sata. Ako je moguće, najbolje je crvenu djetelinu ne davati mladim kunićima. Ako se kunići hrane samo tom zelenom hranom, onda je za srednje teške pasmine dovoljno 500 do 1000 gr. Ako im se daje još i nešto sijena i zrna, dovoljno je za grla od 3 mjeseca 250 g, od 4 mjeseca 350 g, od 5 mjeseci 500 g, a od 6 mjeseci 600 g na dan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.