Odoljen, ljekovita biljka rubova šuma i obala rijeka

2599

U našoj zemlji samoniklog odoljena ima gotovo svuda. Naročito mu odgovaraju staništa pored potoka, po vlažnim livadama, po rubovima šuma, a nalazi se i pored obala ravničarskih rijeka.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Korištenje odoljena iz prirode posljednjih je godina potpuno prestalo. Zbog sve veće potražnje na domaćem i stranom tržištu, prešlo se na njegov uzgoj.

Odoljeli je višegodišnja zeljasta biljka koja prve godine formira samo rozetu, a tek druge daje cvjetonosnu stabljiku visoku 1 – 2 m. Lišće je složeno perasto s nazubljenim rubom i tamnije nego stabljika. Donji listovi imaju lisnu dršku, a gornji su sjedeći. Odoljen cvjeta u lipnju i srpnju. Cvjetovi su skupljeni u cvat sličan štitu. Sitni su, bijele ili blijedoružičaste boje. Sjeme je sitno, tamnosmeđe boje, dugačko 2,5 do 3 mm, a široko 1 do 1,2 mm. Masa 1000 sjemenki je 0,5 do 0,6 grama. Korijcnov sustav sastoji se od rizoma dugačkog 3-5 cm iz kojeg se razvijaju mnogobrojni kratki izdanci koji rastu horizontalno. Korijen je blijedožute boje, specifičnog i neugodnog mirisa koji je naročito intenzivan kada je korijen suh.

Sadržaj eteričnog ulja u korijenu odoljena je različit i kreće se od 0,2 do 2,5 % i više. Osim eteričnog ulja korijen sadrži još i smole, glikozide, valerijansku i izovalerijansku kiselinu i drugo. Utvrđeno je da i stanište znatno utječe na sadržaj eteričnog ulja u korijenu odoljena.
Upotrebljava se od davnina u medicini za liječenje živčanih poremećaja i uopće za smirenje živčanog sustava. Korijen odoljena ima široku primjenu u službenoj medicini, a eterično ulje, osim ove primjene, upotrebljava se u proizvodnji sapuna i u parfumerijskoj industriji.

Odoljen dobro podnosi niske temperature, ali je zato na ostale klimatske elemente osjetljiv. Odoljen najbolje uspijeva u područjima gdje prosječno godišnje padne 800 – 1000 mm oborina, a srednja godišnja temperatura iznosi 8-11 °C.

Osim oborina i temperatura, ova biljka jako je osjetljiva na nadmorsku visinu. Tijekom višegodišnjih ispitivanja zapaženo je da odoljen pokazuje pravilnost u povećanju, odnosno smanjenju sadržaja eteričnog ulja u korijenu u odnosu na stanište. Naime, s povećanjem nadmorske visine povećava se i postotak eteričnog ulja u biljci, i obratno.

Kako se odoljen uzgaja radi dobivanja korijena, najveću pažnju pri izboru zemljišta treba obratiti na fizičke karakteristike. Odoljen najbolje uspijeva na rastresitim, dubokim i humusnim zemljištima s povoljnim vodozračnim režimom, na neutralnim i slabo kiselim zemljištima. Teška zemljišta nisu pogodna za njegov uzgoj. Ako je zemljište teško i glinasto, čestice zemlje prilijepe se za korijen pa gaje gotovo nemoguće oprati.

1 komentar

  1. Postovana Gospodo,
    Molio bih odgovor Vasih ing.polj. da li biljka srcenica/Leonarus cardiaca/ raste i uz obale rijeka, te da li ima vrsta sa malom cjevcicom a ne supljom stabljikom , koja je cevterokutasta.
    Srdacan pozdrav i cestitke na odlicnoj Web.

    Prim.dr.med.s. Brdar
    Livno//BH

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.