Ljekovitost divlje maćuhice

3060

Divlja maćuhica je sitna, jednogodišnja biljka iz porodice ljubica (Violaceae).

divlja-macuhica

Samoniklo raste po strništima, poljima, vrtovima i suhim livadama. Ima trobridastu, šuplju stabljiku, visoku 20-30 cm, s nasuprotno smještenim listovima na dugim peteljkama. Listovi su duguljastog , jajastog ili srcolikog oblika, po rubu sitno nazubljeni, s prstasto razdijeljenim palistićima uz stabljiku. Iz pazušca listova, na dugim peteljkama, razvijaju se pojedinačni trobojni cvjetovi, najčešće ljubičaste, žute i bijele boje. Biljka cvjeta gotovo cijelo ljeto.

Za ljekovitu i kozmetičku uporabu bere se nadzemni dio evatuee biljke i suši na prozračnom i sjenovitom mjestu. Sušenje treba obaviti u što kraćem roku kako bi se očuvala prirodna boja i sačuvale najvažnije ljekovite tvari: saponini, flavonoidi, spojevi salicilnc kiseline, sluzi, eterično ulje, gorke tvari. Suha biljka nema miris, a okus joj je blago oštar i sluzav. Koristi se za pripremu čaja, tinkture, masti, kreme, sirupa i ljekovitog vina.

Priprema čaja: Jednu čajnu žlicu suhe, usitnjene maćuhice preliti sa 2 dcl kipuće vode i procijediti nakon 10 min. stajanja. 2-3 puta dnevno piti šalicu čaja za proljepšanje tena i kod različitih kožnih oboljenja (ekcemi, neurodermitis itd.).

Čaj od maćuhice od davnina se koristio i kod reume , gihta, ovapnjenja krvnih žila, bolesti mokraćnih puteva, prehlade i kašlja. To je potpuno opravdano jer se zna da sluzi ublažavaju kašalj, saponini olakšavaju iskašljavanje, salieilna kiselina smiruje upalu kod reume i gihta te povoljno djeluje na upale vena i nekih srčanih tegoba, rutin poboljšava čvrstoću i elastičnost krvnih kapilara te sprječava nastajanje modriea itd.

Nezaslađeni čaj koristi se za ispiranje i tamponiranje kože, a osobito je pogodan za suhu i osjetljivu kožu. Dodaje se u vodu za kupanje dojenčadi i male djece sklone neurodermitisu kojima klasične kupke pogoršavaju stanje kože.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.