Oblikovanje drveća i grmlja u vrtu

1537

Lijepo uređeno i podrezano drveće i grmlje izaziva osjećaj smirenosti, reda i urednosti, te pruža kontrast bujnom rastu većine ostalih biljaka.

Biljka koja se uzgaja u posudi kao standard (najčešće stablašica) čini žarišnu točku, a više njih smještenih na posebnim mjestima povezuje vrt u jedinstvenu cjelinu.

Stablašice se mogu posaditi i na gredice (bolje je tako nego da rastu kao lončanice), pa će gredici dati visinu i istaknuti njezin izgled. Biljke niskog rasta podrezano u «humke», uz rub staze ili kao popuna na gredici, ističe strukturu vrta.

Za podrezivanje i oblikovanje idealno je drveće i grmlje sitnih listova i zbijena načina rasta. Na tržištu postoji veći broj takvih biljaka.

Buxus empervirens – šimšir, vrlo lako se oblikuje, a najprikladniji je za više stablašice, stošce, spirale i piramide. Postoje varijeteti zlatnih i srebrenih listova. Buxus sempervirens «Suffruticosa» – patuljasti šimšir, najprikladniji je za minijaturne stablašice i male kugle.

Juniperus communis – borovica, pogodna za visoke stošce i piramide. Potrebno ju je orezivati u jesen i zimu da bi se spriječilo curenje soka. Juniperus communis «Compressa» – patuljasti oblik borovice, prikladan je za niže uzgojne oblike.

Laurus nobilis – lovor. Tradicionalni vrtni ukras kao «lizaljka» ili stablašica s okruglom krošnjom. Myrtus communis – mirta, dobro reagira na podrezivanje i oblikovanje u sve ukrasne oblike. Podrezuje se i oblikuje nakon cvatnje, a zimi se mora zaštititi jer nije sasvim otporna. Myrthus communis podvr. tarentina – patuljasti oblik mirte idealan je za zbijene kugle i niske humke.

Rosmarinus offi cinalis – ružmarin, najčešće se koristi za oblikovanje uza žice i za pravilno podrezanu živicu. Ruta graveolens – rutvica, lijepo izgleda podrezana u humke. Satureja montana – zimski čubar, dobro podnosi podrezivanje u niske humke ili oblikovanje uza žičane okvire.

Taxus baccata – tisa, tradicionalno stablo za ukrasno podrezivanje i vrlo omiljena kao živica.

Biljke koje imaju savitljive stabljike mogu se oblikovati uz žičani okvir oblika balona. To dobro uspijeva s ružmarinom, smiljem, bršljanom, mirisnim geranijima i raznim penjačicama, primjerice jasminom. Posao oblikovanja započinje s mladom biljkom koja ima dovoljno duge stabljike. Presadite je u posudu, odrežite sav izrast na sredini i utaknite žičani okvir u zemlju. Nakon toga zavežite stabljike za žicu, pazeći da ih ne stisnete previše jer ćete tako oštetiti biljku. Stabljike koje «bježe» podrezujte dva do tri puta u razdoblju rasta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.