Muškatni oraščić – učinkovit afrodizijak

520

Muškatne su oraščiće u Europu u 6. stoljeću najvjerojatnije donijeli Arapi ili indijski trgovci koji su ih s Dalekog istoka najprije donijeli na Sredozemlje.

Portugalci su početkom 16. stoljeća imali monopol na trgovinu ovim dragocjenim začinom, jer su zauzeli Molučke otoke gdje rastu stabla. Nakon toga zauzeli su ih Nizozemci i zadržali monopol sve do 19. stoljeća. Danas se muškatni oraščići uzgajaju u svim tropskim područjima, a Indonezija i zapadna Indija su vodeći proizvođači.

Muškatni oraščić se stoljećima upotrebljava kao ljekoviti tonik i začin, davno je otkriveno i njegovo halucinogeno djelovanje, a zadobio je glas učinkovita afrodizijaka. Muškatni oraščić je zimzelena dvodoma biljka, visoka oko 10 m, a često i preko 15 m, sa sjajnim ovalnim listovima i neuglednim blijedožutim cvjetovima. Smećkastožuti okrugli plodovi koji sadrže smeđe sjemenka (oraščiće), obavijeni jarkocrvenom ovojnicom ne pojavljuju se prije nego što stablo napuni 9-10 godina starosti.

Muškatni oraščić je osjetljivo tropsko stablo koje voli pjeskovita tla bogata humusom. Traži sjenu ili djelomičnu sjenu. U umjerenim zonama može se uzgajati u toplom stakleniku s minimalnom temperaturom do 18°C i visokom vlagom.

Osušene se koriste sjemenke (oraščići), zatim ovojnica (muškatni cvijet). Koristi se i eterično ulje koje se dobiva destilacijom plodova, zatim masno ulje dobiveno tiještenjem muškatnog cvijeta koje se koristi u farmaceutskoj industriji i proizvodnji parfema.

Oraščić uvijek treba pažljivo uzimati. Sadrži otrovan sastojak, miristicin, čija je kemijska struktura slična meskalinu i koji uzrokuje halucinacije i grčenja, čak i u umjerenim količinama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.