Po receptu naših baka

525

Naši su stari poznavali, a mi zaboravili, neizmjerno bogatstvo koje se krije u ljekovitim travama. Uloga ljekovitog bilja je višestruka a njegovo branje i čuvanje vrlo jednostavno, pri čemu će zadovoljstvo uporabe biljaka iz vlastitog uzgoja biti još veće.

Najjednostavnija sredstva često su i najbolja. To se ponajviše odnosi na mnoge prirodne lijekove kojima su se služile naše bake, koje, s pravom možemo ustvrditi, nisu imale drugi način da prebole mnoge bolesti. U današnje vrijeme, kada nam se pri ruci nalaze mnogi kemijski i farmaceutski pripravci, ponovno raste interes za prirodnu ,,alternativnu,, medicinu po receptu naših predaka.

Vrijeme berbe ljekobilja

Idealno vrijeme za branje ljekovitog bilja je ujutro nakon sušenja rose, ali prije pojave jakog sunca kako ne bi došlo do hlapljena eteričnih ulja. važno je znati da se beru zdravi i neoštećeni dijelovi, po mogućnosti na način koji će pospješiti obnovu i stvaranje novih izboja i jačanje biljke. listovi i izboji mogu se brati tijekom cijele sezone, premda se smatra kako je za to najbolje vrijeme prije pojave cvjetova. zimzelene vrste pak povremeno možemo brati i zimi. Otvoreni cvjetovi beru se po toplom i suhom vremenu, dok sjeme prikupljamo tijekom jeseni kada poprimi smeđu boju, ali prije nego što posve sazrije te počne ispadati. S druge strane, korijenje se može vaditi u bilo koje doba godine, s tim da ono ubrano u jesen ima najbolju aromu.

Čuvanje biljaka

Najrašireniji način čuvanja ljekovitih biljaka je sušenje, iako ne zaostaju ni različiti pripravci primjerice kao što je ulje od gospine trave. Ubrane stabljike s listovima suše se na zraku, pri čemu se uglavnom prostru na kuhinjski papir te pritom povremeno miješaju. Treba napomenuti da se biljke postupno suše u hladu te nikako na izravnom suncu. Ubrani biljni dijelovi mogu se sušiti čak i u mikrovalnoj pećnici, ali u trajanju do tri minute. U tom slučaju nužno je da se operu i posuše, potom se svake minute provjeravaju i miješaju kako bi se ravnomjerno osušili. zanimljivo je i podatak da se biljke mekanijih listova i stabljika izuzetno dobro čuvaju u zamrzivaču. Ali, prije zamrzavanja trebaju se naizmjenično močiti u vrućoj pa u hladnoj vodi, a tek nakon što se posuše, mogu se nesmetano staviti u plastične vrećice i zamrzavati.

Melem od nevenovog cvijeta

Melem štiti, njeguje suhu i oštećenu kožu te potiče zarastanje manjih ranica. Otvoreni cvjetovi beru se za sunčanih dana a masa se dobije tako da se cvjetovi nevena otope u svinjskoj masti. Spomenuta masa se također može dobiti tako što zagrijemo 125 ml maslinova ili bademova ulja te dodamo pregršt tek ubranih nevenovih cvjetova koje ostavimo 15-tak minuta. Pritom trebamo paziti da nas ne poprska vruće ulje! Na kraju treba umiješati 20 g pčelinjeg voska (iz ljekarne) i tri kapljice eteričnog ulja od matičnjaka. Potom smjesu procijediti kroz čistu krpu i ostaviti da se suši u kutijici. Tako dobivenu kremu potrebno je čuvati na hladnom i tamnom mjestu, pri čemu je njen rok upotrebe neograničen.

Kupka od matičnjaka

Prelijete li svježe listove matičnjaka u omjeru 1 čajnik vrele vode, pregršt svježih listova koje potom poklopite i ostavite 5-10 minuta, dobit ćete čaj koji djeluje opuštajuće i umirujuće. Na isti način priprema se i kupka od listova matičnjaka koja djeluje opuštajuće i smirujuće nakon napornog radnog dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.