Dubinski ribolov

5349

Osnova dubinske tehnike je da se mamac plasira ribi na dnu, bez plovka na osnovnom najlonu. U pravilu, radi se o tehnici ribolova namijenjenoj ribolovu krupne ribe.

ribolov

Signalizatori griza u ovoj tehnici kreću se od onih najprimitivnijih do sofisticiranih elektronskih. Ribolovac može gledati vrh štapa i prema njegovom pomicanju odlučivati se za kontru. Na vrh štapa se može postaviti zvonce koje upozorava na griz ribe. Na osnovni najlon mogu se postavljati različiti prstenovi, prema čijem se pomicanju (gore – dolje) procjenjuje pravo vrijeme da se riba zakvači.

Griz ribe mogu dojavljivati i elektronski signalizatori griza. U ribolovu bijele ribe, babuške, deverike, šarana, podusta, klena, jeza i drugih vrsta, u novije vrijeme, posebice je postao popularan dubinski ribolov tzv. feeder štapovima i rolama te swing teep i quiver tip izmjenjivim vrhovima. Radi se o štapovima koji imaju promjenjive vršne dijelove različite osjetljivosti. Njihovim pomicanjem ribolovac odabire pravo vrijeme za kontru. Na štapu je rola s najlonom, a na njemu se na kraju ili iznad udice nalazi hranilica na kojoj je smjesa koja primamljuje ribu.

Feeder tehnika je posebice popularna među ribolovcima tzv. mirnih vrsta riba u Velikoj Britaniji, ali i Francuskoj i Italiji. Omogućuje s relativno fi nim sustavima i tanjim najlonom ribolov riba različitih veličina od onih malih (deverika, bodorka, crvenperka…) pa do onih velikih (šaran, amur, babuška, podust…). U toj tehnici se organiziraju i ribolovna natjecanja, a od ove godine Međunarodna federacija ribolovaca FIPSed kreće s organizacijom svjetskih prvenstava. Na hranilici s hranom bazira se i dubinski ribolov u kojem ribolovac za signalizator koristi prstenove, zvonca, tzv. «majmune» i sl. Ovako se, u pravilu, lovi u rekreativnom ribolovu šaran, amur, ali i grabežljivci kao što su štuka, smuđ, som. U pravilu, tada je na štapu veća akcija bacanja i veća rola i grublji pribor, odnosno najloni većeg promjera (0,25 – 0,35 mm).

U novije vrijeme dubinski ribolov elektronskim signalizatorima posebice se razvio u modernom šaranskom ribolovu. U tom segmentu dubinska tehnika ribolova je toliko usavršena i sofi sticirana, a koristi se u ribolovu krupnih, kapitalnih šarana, amura, ali i ostale ribe. Ovisno o veličini ribe koja se lovi i dubinska tehnika može se podijeliti na laku, srednju i tešku. Dubinska tehnika ribolova prepoznatljiva, je dakle, po tome da se ne koristi plovak kao signalizator griza te po tome što se mamac nalazi na dnu. Iako je moguće tako prezentirati mamac i sa štapom direktašem, u dubinskoj tehnici koriste se štap, rola, osnovni najlon, predvez s udicom (hranilica može biti i ne mora).

Od mamaca, ovisno o ribi koja se lovi, može se koristit širok dijapazon različitih prirodnih mamaca biljnog i životinjskog podrijetla, od kukuruza, boila do gujavica, živih i mrtvih kedera – ribica i fileta. Dubinskom tehnikom ribolova može se loviti podjednako efikasno i na mirnim, zatvorenim vodama (ribnjacima, jezerima i sl.) i otvorenim vodama (rijekama). Tehnika spada u tzv. stacionirane, čekajuće tehnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.