Objavljeni Pravilnici o provedbi iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala

60

U „Narodnim novinama“ broj 47/2024 objavljen je Pravilnik o provedbi Mjere 4. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Mjera 4. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala provodi se u razdoblju od 2024. do 2026. godine, a donošenje Mjere 4. ima uporište u „Programu razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine“ i „Akcijskom planu za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine“.

Cilj provođenja mjere 4. je unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa i učinkovitija provedba metoda i postupaka uzgojnih programa u cilju genetskog unaprjeđenja proizvodnih svojstava populacija stoke kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda. Sa stajališta izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja cilj je unaprjeđenje uzgojnih programa metodama koje osiguravaju učinkovitije očuvanje izvornih genotipova i genetske varijabilnosti u populacijama izvornih pasmina stoke. I na kraju, cilj je administrativno jačanje uzgojnih udruženja u provedbi uzgojnih programa.

Za provedbu Mjere 4. osigurana su sredstva u iznosu 2.400.000 € za tri godine provedbe Mjere, odnosno 800.000 € godišnje.
Uzgojna udruženja mogu podnijeti zahtjev Ministarstvu poljoprivrede od 15. rujna do 1. listopada za svaku godinu trajanja Mjere 4.

U „Narodnim novinama“ broj 47/2024 objavljen je Pravilnik o provedbi Mjere 1. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala.

Mjera 1. iz Programa državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala provodi se u 2024. godini, a donošenje Mjere 1. ima uporište u „Programu razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine“ i „Akcijskom planu za provedbu Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2025. godine“.

Cilj provedbe Mjere 1. je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka u svrhu ukupne uspješnosti i održivosti poljoprivrednog gospodarstva te obnova narušenog proizvodnog potencijala. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20% te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30% koliko je u promatranom razdoblju narušen. Potpore će biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koja uzgajaju goveda, ovce i koze radi proizvodnje mlijeka.

Za provedbu Mjere 1. osigurana su sredstva u iznosu 10.000.000,00 €, od kojih 5.000.000 € u 2024., a 5.000.000 u 2025. godini.

Zahtjev za potporu se popunjava putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od 01. do 31. svibnja, a detaljni uvjeti i obrasci dostupni su na poveznici:
https://www.apprrr.hr/podnosenje-zahtjeva-za-potporu-za-mjeru-1-potpora-za-obnovu-narusenog-proizvodnog-potencijala-u-sektoru-mlijecnog-govedarstva-ovcarstva-i-kozarstva-iz-programa-drzavne-potpore-sektoru-stocarstva-zbo/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.